5 izjemnih dejstev o manuka medu
Manuka med je v zadnjih letih deležen čedalje večje pozornosti tako med potrošniki kot v znanstvenih krogih. Eden od razlogov za to je njegova potencialna raba v medicinske namene. Gre za vrsto medu, ki jo čebele pridelujejo iz cvetličnega nektarja grmovja manuka, ki raste na Novi Zelandiji. Njegova cena vas bo morda presenetila, saj je precej višja kot cena običajnega medu, vendar je treba vedeti, da so na ta račun tudi njegovi blagodejni učinki na zdravje bistveno močnejši.
Uvrščamo ga med monoflorne vrste medu, kar pomeni, da ga čebele proizvajajo iz ene same rastlinske vrste – manuke. Za monoflorne vrste medu velja, da so še posebej zaželene zaradi bogate vsebnosti fenolov. Gre za spojine, bogate z antioksidanti, ki prinašajo številne koristi za zdravje. Ključna za blagodejne učinke na zdravje je tudi vsebnost metilglioksala (MGO), ki je še posebej koristen v boju proti mikrobnim okužbam.
Katera so nekatera izjemna dejstva o manuka medu?
1. Ima protimikrobne lastnosti
Znanstveniki se že dolgo časa posvečajo proučevanju možne uporabe manuka medu v medicinske namene. Pri tem jih zanima predvsem mehanizem, kako lahko ta prepreči okužbo in razmnoževanje bakterij.
Leta 2008 je bila izvedena raziskava1, ki je pokazala, da je metilglioksal tista sestavina manuka medu, ki je v največji meri povezana z njegovim protimikrobnim delovanjem. Nastane z dehidracijo dihidroksiacetona, naravne fitokemikalije, ki se nahaja v nektarju manukinih cvetov. Vedeti pa je treba, da ta ni v vsakem manuka medu zastopan v enakih količinah. Nekatere vrste tovrstnega medu tako delujejo močneje, druge pa nimajo tako izrazitih protibakterijskih učinkov.
Študije kažejo, da je manuka med zelo uporaben tudi za zunanjo rabo. Lahko ga namreč nanesemo na opekline, razjede in druge rane, zaradi česar se bodo te hitreje zacelile. Učinkovit je tudi pri zdravljenju poškodbe epitelijske pregrade, ki lahko nastane pri opeklinah, saj ta preprečuje rast bakterij2. Zaradi svojih protimikrobnih lastnosti je potencialno uporaben tudi kot naravni antibiotik.
2. Najbolj kakovosten je monofloren manuka med
Čeprav naj bi bil manuka med že sam po sebi monofloren (enocvetlični), pa lahko na trgu žal najdemo številne izdelke, ki tega kriterija ne izpolnjujejo, saj gre dejansko za med različnih rastlinskih vrst, katerim je manuka med zgolj primešan. Taki izdelki so ponaredki, zato morajo biti potrošniki pri nakupu zelo previdni, saj s takim produktom potrošniki ne bodo deležni učinkov na zdravje, kot so jih pričakovali.
Decembra 2017 je znanstveni program novozelandskega Ministrstva za primarno industrijo pripravil predpise za preverjanje kakovosti manuka medu in standardizacijo njegove znanstvene definicije. Ti so postali veljavni avgusta 2018. Skladno z njimi mora biti za vsak manuka med opravljen DNK test, ki potrjuje, da je ta iz cvetnega prahu rastline manuka.
3. Skoraj nemogoče je zagotoviti 100-odstoten manuka med
Kot že rečeno, so blagodejni učinki manuka medu v neposredni povezavi s tem, v kolikšni meri je ta »čist«. Je pa treba vedeti, da je skoraj nemogoče pridelati 100-odstoten manuka med, saj čebele letijo po svoje in na svoji poti nabirajo tudi nektar iz cvetov drugih rastlin.
Težava je tudi v tem, da sezona cvetenja manuke traja zgolj 6-12 tednov, zato imajo čebele omejen čas, ko lahko pridobivajo njen nektar. Iz vodnika po nasadih manuke in kanuke iz leta 2017 izhaja, da glede na pripovedovanje nekaterih izkušenih čebelarjev manuka ni najljubša rastlinska vrsta čebel, zato nektar pogosto iščejo tudi drugod. Nekateri čebelarji posledično okoli panjev zasadijo manuko na površini 40-50 hektarjih, s čimer zmanjšajo možnosti, da bi čebele obiskovale druge rastline.
4. Rastlina manuka je koristna za okolico
Grmičevja manuke na območju, kjer uspevajo, zmanjšujejo verjetnost erozije, izboljšujejo stanje potokov in spodbujajo biotsko raznovrstnost, saj privabljajo ptice, žuželke in živino. Poleg tega gre za eno prvih rastlinskih vrst, ki zraste na nekem območju, ki je bilo prizadeto zaradi požara. Zmožna je namreč preživeti v težkih razmerah in pomaga vzpostaviti rastišče, ki je skozi čas primerno za naselitev tudi drugih rastlinskih vrst.
5. Manuka med je bogat s hranili
Ena od raziskav3, ki je pod drobnogled vzela manuka med, kaže, da ta vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, minerale, organske kisline in pomembne aminokisline. V njem so tudi številni vitamini, vendar so ti prisotni le v sledovih.
Manuka med je tako edinstven tudi zato, ker nektar iz manukinih cvetov vsebuje visoko količino metilglioksala in fenolnih spojin, kar je povezano z močnimi antibakterijskimi in antioksidativnimi učinki. Raziskave kažejo4, da je to povezano tudi z zagotavljanjem zaščite pred oksidativnim stresom in hitrejšim celjenjem ran.
Zaradi njegovega protimikrobnega delovanja je manuka med koristna podpora tudi pri krepitvi imunskega sistema in v boju proti okužbam, kot je na primer diabetična razjeda. Zaradi vsebnosti ogljikovih hidratov nam je lahko v pomoč pri dvigu nivoja energije.
Kako ga uživati in za koga ni primeren?
Manuka med lahko uporabljamo na najrazličnejše načine. Čajno žličko slednjega lahko vmešamo v čaj, smoothie, jogurt, v toast ali pa ga dodamo katerim drugim jedem, ki bi jih radi nekoliko posladkali.
Za večino ljudi je uživanje manuka medu varno, ni pa ga priporočljivo dajati otrokom do 12. meseca starosti, saj pri njih obstaja nevarnost botulizma. V zvezi z njegovim uživanjem morajo biti previdni tudi sladkorni bolniki in ljudje z alergijami na čebele in cvetni prah. Morda ni primeren za uživanje v kombinaciji z nekaterimi zdravili, zato je dobro, da se ljudje, ki jih jemljejo, pred njegovo uporabo posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom.
Wedderspoon – manuka med št. 1
Potrebujete še namig, katero blagovno znamko manuka medu izbrati v tej poplavi ponudbe? Za katerega se odločiti, da bo ta kar najbolj kvaliteten in vam bo nudil največ dobrega? Priporočamo vam Wedderspoon manuka med, saj gre za znamko medu, ki je skladna s strogo novozelandsko zakonodajo na tem področju. Vsak kozarec medu je prestal neodvisno testiranje v certificiranem laboratoriju, pri čemer se je preverjalo delež cvetnega prahu, živih encimov, antioksidantov in fitokemikalij, ter je pridobil Certifikat SQF o varni kakovosti hrane.
Posebnost Wedderspoon manuka medu je ta, da gre za pristen in surov med, ki je bil obdelan le z nežnim postopkom surovega mešanja. Tako boste v njem našli vse koristne snovi, ki si jih je zamislila mati narava, poleg tega pa v njem ne boste našli antibiotikov, glifosata, pesticidov, konzervansov in umetnih sestavin. Je tudi brez GSO, kar je potrjeno s certifikati neodvisnih organizacij. Ponaša se z najvišjo stopnjo čistosti, varnosti in kakovosti izdelka, poleg tega pa boste lahko uživali v njegovi kremni strukturi in odličnem okusu. Wedderspoon manuka med je zagotovo odlična izbira!
Povzeto po: 5 Fascinating Facts About Manuka Honey
Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.
Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolis, na Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.