Uporabite kodo COKO50 oz. COKO70 & pri nakupu nad 50 € oz. 70 € prejmite mlečno čokolado Cavalier!

Shopping cart
0,00 €

Uporabite kodo COKO50 oz. COKO70 & pri nakupu nad 50 € oz. 70 € prejmite mlečno čokolado Cavalier!

Manuka med: zgodovina in odkritje njegovih izjemnih učinkov

Manuka med zgodovina in odkritje njegovih izjemnih učinkov

Manuka med velja za eno najbolj dragocenih živil z Nove Zelandije, saj je znan po svojih izjemnih koristih za zdravje. Deluje namreč protibakterijsko in protivnetno. Pomaga nam lahko ublažiti kašelj in boleče grlo, z njim lahko pripomoremo k hitrejšemu celjenju ran, poleg tega pa se ga uporablja kot naravni antibiotik. Čebele ga pridelujejo iz nektarja rastline manuka, ki uspeva pretežno na obalnih predelih te otoške države.

Manuka kot rastlina je bila zanimiva že za avtohtone prebivalce – Maore. Njen les so namreč uporabljali za izdelavo različnih uporabnih izdelkov, kot so orožje, lopate, sulice in drugo, njeno vodoodporno lubje pa za izdelavo posod, v katerih so shranjevali vodo, in pri gradnji streh.

Že Maori so poznali tudi zdravilne učinke manuke. Njeno lubje so uporabljali za zdravljenje ran, za blažitev bolezni dlesni in za splošno izboljšanje zdravja. Po tem, ko so ga sežgali, so ga uporabili za zdravljenje kožnih bolezni. Njene liste so kuhali v vodi, s paro, ki je posledično nastajala, pa so zdravili prehladna obolenja. Notranjo stran lubja so skuhali, dobljeno tekočino pa so uporabili namesto ustne vodice.

Čebela na cvetočem manuka grmu

James Cook z manuko zdravil skorbut

Ko je angleški raziskovalec in morjeplovec James Cook prispel na Novo Zelandijo in se srečal z Maori, je ugotovil, da se lahko manukine liste uporabi pri pripravi čaja. Z njim je lahko ublažil posledice skorbuta, ki se pojavi zaradi pomanjkanja vitamina C. Mornarji tistega časa so namreč pogosto zbolevali za to boleznijo. Tudi prvi naseljenci Nove Zelandije so se od Maorov učili, kako uporabljati manuko za zdravljenje različnih bolezni.

Leta 1839 je na Novo Zelandijo prispela Mary Bumby, britanska misijonarka in čebelarka. V to okolje je zanesla medonosne čebele. Eden od čebelnjakov je bil postavljen v bližini manukinih dreves. V šestdesetih letih 19. stoletja je v novozelandskih gozdovih domovalo že veliko družin medonosnih čebel, vendar pa vse do poznega 20. stoletja v manuka medu niso prepoznali posebne vrednosti.

Poleg tega so menili, da ima premočen okus v primerjavi z medom iz sladke detelje, ki je bil priljubljen v tistem času. Dejansko takrat pravi manuka med sploh še ni obstajal, saj je šlo za med iz več različnih rastlin, zato tudi njegov okus ni bil tako prijeten kot zdaj, ko je na voljo monoflorni manuka med. Ker tedaj v njem niso prepoznali dodane vrednosti, so ga nekateri čebelarji celo dajali živini za krmo.

Dr. Peter Molan odkril močno protibakterijsko delovanje manuka medu

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je prišlo do pomembnega preobrata na tem področju, saj je začel dr. Peter Molan, ugledni biokemik tistega časa, raziskovati koristne učinke manuka medu. V laboratoriju je odkril njegovo izjemno protibakterijsko delovanje in od tedaj dalje so ljudje začeli prepoznavati njegovo vrednost, v zadnjih letih pa se njegova priljubljenost še povečuje.

Obstajajo številne različice manuka medu, vendar so le redke kakovostne. Znamka Wedderspoon je ena tistih, ki jim resnično lahko zaupate. Gre namreč za surovi manuka med. Ker ni bil podvržen toplotni obdelavi, pasterizaciji ali kateri drugi obliki manipulacije, lahko v sebi ohranja vse koristne snovi, ki jih je predvidela mati narava. obdelan je bil izključno z nežnim postopkom surovega mešanja. Poleg tega je to med, ki je certificirano brez gensko spremenjenih organizmov. Njegov MGO faktor znaša 400+ ali več, obstaja pa tudi Wedderspoon ekološki in surovi manuka med, ki je edinstven na našem tržišču.

Brez glifosata, pesticidov, konzervansov in dodanih sladkorjev

Wedderspoon manuka med je poln živih encimov, antioksidantov in drugih koristnih učinkovin. Je pristen in naravno brez glutena, v njem pa zagotovo ne boste našli antibiotikov, glifosata, pesticidov, konzervansov in dodanih sladkorjev. Ta blagovna znamka velja v Kanadi in ZDA za najbolj priljubljeno.

Wedderspoon manuka med je pridelan v neokrnjeni naravi Nove Zelandije, najboljše pa je to, da njegova pridelava poteka v dobrobit čebel, čebelarjev in narave. Med je enake barve in konsistence kot v panju. Navdušeni boste nad njegovo žametno teksturo in odličnim okusom. Tudi embalaža je bila narejena z mislijo na okolje in na zdravje potrošnika, saj je brez BPA, po uporabi pa jo je možno reciklirati.

Poleg MGO certifikata v Wedderspoon ponudbi najdete tudi manuka med s KFactor certifikatom. To je celostni sistem ocenjevanja manuka medu, ki je odobren s strani Ministrstva za primarno industrijo Nove Zelandije, ki je zadolženo za razvoj strogih standardov na tem področju. Lahko izbirate med dvema različicama KFactor manuka medu.

Wedderspoon KFactor manuka med

KFactor™ 16 zagotavlja, da vsaj 75 % cvetnega prahu v medu predstavlja cvetni prah rastline manuka. Gre za izjemno kvaliteten in težko dobavljiv monocvetlični manuka med: Wedderspoon KFactor™ 16 – surovi Manuka med s 75% cvetnega prahu od manuke. Priporočamo ga za vse, ki želijo izkoristiti izjemne terapevtske učinke manuka medu.

KFactor™ 12 zagotavlja, da vsaj 65 % cvetnega prahu v medu predstavlja cvetni prah rastline manuka. Gre za multicvetlični manuka med, ki še vedno zagotavlja zelo visok delež cvetnega prahu iz rastline manuka – kar 65%: Wedderspoon KFactor™ 12 – surovi Manuka med s 65% cvetnega prahu od manuke. Priporočamo ga predvsem za kulinarično uporabo.

Če bi torej sebi in svojim bližnjim radi ponudili kar najbolj kakovosten izdelek, potem je Wedderspoon manuka med prava izbira.

 

Povzeto po: The History of Manuka Honey in New Zealand

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

Manuka med
Previous reading
Manuka med: zgodovina in odkritje njegovih izjemnih učinkov
Next reading
5 izjemnih dejstev o manuka medu