Košarica
0,00 €

7 pozitivnih dejstev o čokoladi

Čokolada je razvada. Znan stavek? In skoraj vsak, ki uživa v čokoladi ima kasneje slabo vest. Tudi vi? Navajamo nekaj dejstev o čokioladi, ki bo na vse skupaj morda malce spremenila vaš pogled. Seveda velja vse to za užvanje čokolade v zmernih količinah. V nadaljevanju razkrivamo 6 dejstev o čokoladi, ki jo naredi malce bolj nedolžno kot ste sami mislili da je.

7 ČOKOLADNIH DEJSTEV

#1 DEJSTVO: Čokolada vsebuje precejšnji delež železa in magnezija, ki ju naše telo potrebuje za dobro delovanje. Magnezij skrbi za naše mišice in dobro delovanje naše presnove, medtem ko želelzo v prvi vrsti skrbi za našo kri in splošno dobro počutje. Seveda pa cleotnih dnevnih potreb po teh dveh mineralih ne boste mogli pridobiti samo iz čokolade, saj bi je morali pojesti veliko preveč.

#2 DEJSTVO: Čokolada odpravlja stres. Vsebuje namreč valerinsko kislino, ki deluje sproščujoče in ima pomirjevalni učinek. Že sam vonj čokolade, pa na lahko pomiri. Vonj namreč dokazano umirja in upočasni možganske valove.

#3 DEJSTVO: Je poživilo. Vsebuje namreč teobromin, ki je podoben kofeinu, vendar nima nobenih stranskih učinkov, kot jih ima kofein na nekatere ljudi. Tobromin se uporablja tudi pri stimuliranju živčevja ter ima diuretični učinek.

#4 DEJSTVO: Spodbuja koncentracijo. Čokolada, ki seveda ne vsebuje veliko sladkorja, ima namreč nizki glikemični indeks, kar pomeni, da ne vpliva na nihanje sladkorja v krvi. Kar pa ima seveda za posledico tudi malce daljša koncentracija.

#5 DEJSTVO: Spodbuja hormon sreče in daje občutek dobrega počutja ter celo blago blaži bolečine. Seveda do neke meje. Vsekakor čokolada nima enakega učinka kot protibolečinska sredstva.

#6 DEJSTVO: Je odličen vir kroma. Krom v našem telesu krepi imunski sistem, skrbi za raven inzulina, hkrati pa pomaga nadzorovati telesno težo. Znak za pomankanje kroma je lako tudi naša utrujenost.

#7 DEJSTVO: Ne povzroča aken in mozoljev. Čeprav je neko splošno mišljenje o čokoladi, da spobuja nastanek aken in mozoljev to vsekakor ne drži. V kolikor imate s tem težvae, čokolda zagotovo ni glavni krivec.

Kljub vsemu, pa seveda vsako pretiravanje z uživanjem čokolade ni dobro. Hkrati pa se je potrebno zavedati, da vse te prednosti ne vsebuje tista klasična čokolada, ki jo poznamo vsi in ima več sladkorja kot samega deleža kakavovca. Za vse te naštete prednosti izberite pravo čokolado ali čokolado, ki nima dodanega sladkorja. Kot so denimo Cavalier čokoladni izdelki, ki niso slajeni z klasičnim sladkorjem temveč z stevijo ali malitolom, kar pomeni, da so slajeni na popolnoma naraven način.

ŠE NAMIG V KOLIKOR HUJŠATE

Vsekakor se v tem primeru zadržite pri pretiranem vnosu čokolade. Saj veste, pri hujšanju je potrebno ustvarjati deficit kalorij. S čokolado, pa jih je lahko hitro preveč. Izberite pravo čokolado, brez dodanega sladkorja. Cavalier čokoladni izdelki so kot nalašč za to, saj ne vsebujejo klasičnega sladkorja, kar pa pomeni tudi, da ne vsebujejo nepotrebnih kalorij.

Uncategorized
Nazaj
Ksilitol kot naravni sladkor?
Naprej
Čokolada in pozitivni učinki