Košarica
0,00 €

Čokolada in pozitivni učinki

Čokolada velika razvada ali pregreha? Je lahko morda tudi koristna in ima pozitivne učinkovine na naše telo? Vsi imamo radi čokolado. Le majhen odstotek ljudi na svetu je takšnih, ki je ne mara. Verjetno ste zamahnili z roko in sami pri sebi rekli, da čokolada pa že ne more biti zdrava. Kar je seveda razumljivo. Veliko je negativnega govorjenja in pisanja o čokoladi. Zato se je ljudje, ki živijo zdravo že kar malce bojijo. A čokoladi se preveliko krat dela krivica. Potrebno je namreč razlikovati med različnimi vrstami čokolade, med hranilno vsebnostjo in seveda ni vsaka čokolada ne zdrava.

Veliko študij je bilo opravljenih na področju čokolade in njenih prednosti. A tukaj seveda poudarjamo, da študije niso delane na čokoladah, ki vsebujejo veliko količino klasičnega sladkorja.

Daleč najbolj priporočljiva je temna čokolada, potem pa so tukaj še čokolade, ki so slajene z bolj prijaznimi nadomestki sladkorja. Denimo Cavalier čokoladni izdelki, ki so slajeni s stevijo.

Cavalier čokolada

 

Cavalier čokoladni izdelki, niso le klasične čokolade. V njihovem izboru boste našli tako klasične čokolade, kot čokolade z raznimi polnili, snack čokoladice, praline, bonboniere in seveda njihov klasični čokoladno lešnikov namaz. Ste ga že poizkusili? Okus ima po čokoladi in lešnikih in kljub temu, da ne vsebuje klasičnega sladkorja je tako omamno dober.

Pa se osredotočimo na pozitivne učinke, ki nam jih daje čokolada.

Čokolada ima zelo visoko vsebnost antioksidantov, ki so znani po izjemnemu učinku pri zaviranju staranja ter uničevanju prostih radikalov, ki povzročajo raka. Določene študije so celo pokazale, da bi naj čokolada zniževala holesterol v krvi ter preprečevala nastanek bolezni srca in ožilja. Vendar je slednje še nekoliko premalo raziskano, da bi lahko to kdorkoli z gotovostjo trdil. A zagotovo zanimiva dejstva v povezavi z čokolado, glede na to, da je še do nedavnega veljala za velikega krivca marsikatere slabe stvari v odnosu do človeškega zdravja.

Seveda mora biti čokolada čim bolj temna ter vsebovati čim manj sladkorja. Najbolje pa je seveda nič oziroma slajena z naravnimi sladili kot so stevija, maltitol ali eritritol. Zapomnite si, da je prava čokolada tista čista čokolada. Z čim manj primesi. Če pa želite kljub vsemu uživati v sladki čokoladi, pa izberite takšne, ki ne vsebujejo klasičnega sladkorja. Ko boste spoznali kako dobre so lahko čokolade v resnici tistih sladkanih s klasičnim sladkorjem ne boste pogrešali. Morda se boste šele takrat zavedali kakšnega okusa je resnično čokolada ter da ste do sedaj morda jedli le sladkorne tablice namesto čokolade.

Naj bo čokoladno, a hkrati naj bo čisto, brez klasičnega sladkorja. Če tako lahko od čokolade morda pričakujete še kaj več kot le zgolj klasično sladkanje. Čeprav je področje še dokaj neraziskano, pa so obeti dobri. In če vam lahko prava čokolada prinese le delček dobrega? Je vredno tvegati kajne?

Uncategorized
Nazaj
7 pozitivnih dejstev o čokoladi
Naprej
Je sladkor lahko zdravilo?