Košarica
0,00 €

Kako premagati željo po sladkem s petimi naravnimi živili?

kako premagati željo po sladkem

Neustavljive želje po sladkem so zelo pogoste, zlasti med ženskami.

Pravzaprav kar 97 % žensk in 68 % moških poroča o doživljanju neke vrste hrepenenja po hrani, vključno s hrepenenjem po sladkorju. Tisti, ki se srečujejo s ”sladkornim” hrepenenjem, občutijo močno potrebo po zaužitju nečesa sladkega in se ob sladki hrani težko obvladajo.

To lahko povzroči prenajedanje ali prekomerno zaužitje kalorij, včasih vsakodnevno. Na srečo, obstajajo živila, ki vam pri tem lahko pomagajo.

Tukaj je 5 živil, ki vam lahko pomagajo v boju z željo po sladkem.

1. Sadje

Večina ljudi takrat, ko začutijo neustavljivo potrebo po sladkem, posežejo po visoko maščobni hrani z visoko vsebnostjo sladkorja, kot je na primer čokolada. Z zamenjavo takih živil za nekaj sadja, ko se vam zdi, da morate nujno pojesti nekaj sladkega, lahko ustavite svoje hrepenenje po sladkarijah.

Sadje je naravno sladko, vendar vsebuje tudi veliko koristnih rastlinskih spojin in vlaknin, kar vam omogoča, da zadovoljite potrebo po sladkem in hkrati poskrbite za svoje zdravje. Če želite resnično zadovoljiti vaš ”sladki zob”, potem posezite po vrstah sadja, ki vsebujejo večjo količino naravno prisotnega sladkorja, na primer mango ali grozdje.

Če ste poleg tega tudi lačni, poskusite sadju dodati nekaj jogurta, tako bo vaš prigrizek še bolj nasiten in hranilen.

POVZETEK

Sadje vsebuje sadni sladkor (fruktoza), skupaj z veliko zdravih hranil in rastlinskih spojin.

 

2. Jagodičevje

Jagodičevje je odlična, hranljiva izbira za zaustavitev potrebe po sladkem.

Zelo je okusno, a visoka vsebnost vlaknin pomeni, da jagodičevje v resnici vsebuje precej malo naravno prisotnega sladkorja. To bi lahko bila dobra izbira, če mislite, da so vaše ”sladkorne” želje povezane z navado in ne z lakoto. Na primer, med gledanjem televizije se želja po sladkem zlahka vzbudi.

Poleg tega je jagodičevje bogato z rastlinskimi spojinami in ima močne antioksidativne in protivnetne lastnosti. To pomeni, da lahko pripomore k zmanjšanju dejavnikov tveganja za kronične bolezni, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.

POVZETEK

Jagodičevje je sladko, a bogato z vlakninami in nizko vsebnostjo sladkorja. Redno uživanje jagodičevja lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in sladkorno bolezen.

 

3. Temna čokolada

Čokolada je ena od najpogostejših živil po kateri sežejo tisti, ki si želijo pojesti nekaj sladkega. To velja zlasti za ženske. Če se vam zdi, da hrepenite prav po čokoladi, se lahko odločite za bolj zdravo izbiro in sicer za temno čokolado.

Temna čokolada je čokolada, ki vsebuje več kot 70% kakava. Vsebuje tudi zdrave spojine rastlin, znane kot polifenoli. Nekatere študije so pokazale, da lahko antioksidanti in protivnetni učinki teh polifenolov izboljšajo označevalce zdravja srca. V naši spletni trgovini lahko izbirate med različnimi Cavalier stevia temnimi čokoladami, ki vsebujejo kar 85% kakava: 

Cavalier Dark berries 85 % (temna čok. 85 % z gozdnimi sadeži), BREZ DODANEGA SLADKORJA. vegan, 85 g

Vendar, kot običajna čokolada, tudi temna čokolada vsebuje sladkor in maščobe, zato je najbolje, da za zadovoljitev želje pojeste le kakšno vrstico ali dve.

POVZETEK

Mlečno čokolado zamenjajte za nekaj koščkov temne čokolade, ki vsebuje manj sladkorja in ima višje ravni zdravih polifenolov.

 

4. ‘Granola’ ploščice

Niso vse ‘granola’ ploščice zdrave in nekatere vsebujejo zelo veliko maščob in sladkorja. Vendar, če hrepenite po sladkem, obstaja nekaj dobrih, bolj zdravih ploščic.

Poskusite poiskati ploščico, izdelano iz celega ovsa in sladkano s svežim ali suhim sadjem, namesto namiznega sladkorja.

Prav tako pazite na ploščice, ki vsebujejo veliko tako imenovanega “zdravega” sladkorja, kot so med, agavin sirup ali kokosov sladkor. To so še vedno sladkorji in niso zdravi.

Najboljše ploščice so narejene iz celih živil. Verjetno bodo višje v vlakninah in vsebujejo več koristnih hranil, čeprav so še vedno precej sladke.

Druga možnost je, da sami poskusite pripraviti ‘granola’ ploščico in si pri tem pomagate s SugarSweet naravnim in brezkaloričnem sladilom s katerim zamenjate sladkor brez opazne razlike.

POVZETEK

‘Granola’ ploščice, ki so bile pripravljene iz nepredelanih živil, vam lahko služijo kot primeren posladek.

 

5. Chia semena

Chia semena so dober vir mnogih pomembnih hranil, vključno z maščobnimi kislinami omega-3, topnimi prehranskimi vlakninami in nekaterimi zdravimi rastlinskimi spojinami.

Topne rastlinske vlaknine predstavljajo približno 40% semen chia.

Tovrstne vlaknine zlahka absorbirajo vodo in nabreknejo ter tvorijo gelu podobno snov, zaradi česar boste dlje časa ostali siti in preprečili željo po sladkem.

Chia semena so vsestranska, tako da če želite, lahko iz njih pripravite sladico kot je chia puding..

POVZETEK

Chia semena vsebujejo veliko topnih vlaknin, zaradi česar boste dlje časa ostali siti in omejili vaše želje po sladkem.

Cavalier bar Dark cocoa-nibs (temna 85 % z zrni kakava), vegan, 40 g

Hujšanje Prehrana
Nazaj
Zmanjšanje prekomerne telesne teže-8 pomembnih nasvetov
Naprej
Sladkor dviguje holesterol bolj kot maščoba