Košarica
0,00 €

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu sladila iz stevije

Stevia sladilo SunStevia

Namigi za boljši nakup naravnega sladila iz stevije

Mnogi ponudniki želijo na račun slabše kakovosti sladil iz stevije privarčevati, zato previdnost pri nakupu stevia sladila ni odveč. 

Pri nakupu bodite pozorni na sledeče:

1. Kolikšen je procentualni delež Reb-A v sladilu iz stevije?

Bistveni podatek, ki ga moramo vedeti pri nakupu pravega naravnega sladila iz rastline stevia (100% izvlečka), je procentualni delež Reb-A v stevia sladilu. Reb-A v stevia sladilih odločilno vpliva na sladilno moč,  na pravi okus sladkobe brez grenkega ali trpkega priokusa (sladila ki imajo grenak in trpek priokus vsebujejo nizek procent Reb-A), ipd.

Na produktih stevia sladil je velikokrat navedeno le to, da sladilo vsebuje steviol glikozide, brez navedbe, koliko procentov Reb-A je dejansko vsebovano v sladilu. S specifikacijsko navedbo, da sladilo vsebuje »steviol glikozid«, je zadovoljeno le zakonskim določilom o označevanju sladil iz rastline stevije. V kolikor na specifikaciji ni dodatno navedeno, koliko Reb-A je vsebovano v sladilu, uporabniku podatek, da izdelek vsebuje »steviol glikozid«, ne pove mnogo.

Za višji delež Reb-A je potrebno bistveno več materiala oz. rastline stevija, prav tako pa so za pridobivanje čistega Reb-A potrebni daljši in zahtevnejši postopki. Vse to vpliva na višje stroške in ceno sladila. Zato večina ponudnikov ponuja sladilo z nižjo vsebnostjo Reb-A oz. nižjecenovno sladilo, ki ga lahko prepoznate po grenkem in trpkem okusu. Slabemu nakupu in slabi volji se lahko izognete tako, da že pred nakupom preverite vsebnost Reb-A v sladilu. V kolikor vsebnost Reb-A ni navedena, gre po vsej verjetnosti za sladilo z nizko vsebnostjo Reb-A.

Procentualni delež Reb-A bistveno vpliva na višino proizvodnega stroška in kvaliteto sladila, saj več kot je v sladilu Reb-A, dražje in kvalitetnejše je stevija sladilo. Naravno sladilo SunStevia ELITE vsebuje najvišji delež Reb-A na slovenskem tržišču.

2. Iz katerega dela rastline stevije je bil ekstraktiran sladki izvleček?

Na višino proizvodnega stroška in kvaliteto sladila ima močan vpliv del rastline stevije (korenina, steblo, list), iz katerega je izvleček pridobljen – najkvalitetnejši izvlečki pa so pridobljeni iz lista rastline stevija.
Na produktih stevija sladil velikokrat NI navedeno, iz katerega dela rastline stevije je izvleček (beli prah) pridobljen. Naravna sladila SunStevia vsebujejo čiste izvlečke, pridobljene iz lista rastline stevia.

3. Ali je naravno sladilo oz. izvleček iz rastline stevia pridobljen s pomočjo naravnih solventov?

Proizvajalci izvlečkov iz stevije zaradi manjših stroškov pri ekstrakciji steviol glikozidov iz rastline stevija uporabljajo umetne solvente oz. umetna raztopila, kot so metanol, heksan in aceton. Omenjeni umetni solventi so primerni izključno za industrijsko uporabo in so zdravju škodljivi. V industriji se uporabljajo za suho pranje, kot topilo za barve in odstranjevanje laka. SunStevia je pridobljena s pomočjo naravnih solventov in vode.

4. Ali so poleg steviol glikozida vsebovane tudi dodatne (umetne) substance?

Na sladilih lahko na prednji strani piše, da sladilo vsebuje izvlečke iz stevije, vendar ko pogledamo deklaracijo vidimo, da so poleg izvlečka iz rastline stevia vsebovani umetni dodatki, umetna sladila, konzervansi, zaslajevalci, emulgatorji… Naravna sladila SunStevia vsebujejo 100% izvleček (ekstrakt) iz rastline in ne vsebujejo nobenih dodanih snovi (umetnih dodatkov, maltodekstrina, konzervansov, sladkorjev, drugih sladil…).

5. Ali so na voljo informacije o standardih in regulativah, po katerih je naravno sladilo iz stevije testirano in izdelano?

V večini primerov te informacije niso na voljo. Vsa naravna sladila SunStevia so testirana po najvišjih standardih in regulativah, ki jih določuje Skupni strokovni živilski odbor (JECFA), kar kupcu in uporabniku zagotavlja prvovrstno kvaliteto sestavin in verodostojne podatke o količinah izvlečkov (predvsem izvlečka Reb-A).

Vsa naravna sladila SunStevia ustrezajo znanstvenemu mnenju Sveta za aditive za živila in hranilne vire o varnosti steviol glikozidov in izpolnjuje pogoje direktiv Evropske agencije za varnost hrane (EFSA).

SUNSTEVIA VAM PONUJA NARAVNA SLADILA:

  1. S 100% izvlečkom (ekstraktom), pridobljenim iz lista rastline stevije in optimalnimi deleži steviol glikozidov.
  2. Z najvišjim deležem Reb-A izvlečka (najkvalitetnejši, najslajši in najdražji izvleček) na SLO tržišču.
  3. Z najvišjimi standardi testiranj in regulativ proizvodnje.
  4. Z izvlečki iz lista rastline stevije in NE izvlečki iz stebla ali korenine, kateri so nekakovostni.
  5. Z priloženo merico 0,5 ml, saj je sladila s tako izjemno sladkostjo brez merice zelo težko dozirati.
  6. BREZ vsebnosti umetnih sladil, drugih umetnih dodatkov ali primesi drugih surovin, ki jih mnoga druga t.i. “stevija sladila” vsebujejo.
Naravno sladilo Stevija
Nazaj
Kakavovo maslo – dokaz kakovosti čokolade
Naprej
Rastlina stevija: Kaj je stevija in kako se uporablja