Košarica
0,00 €

Omega 3 – kako nam lahko izboljšajo življenje?

Omega 3 - kako nam lahko izboljšajo življenje

Omega-3 so družina esencialnih maščobnih kislin, ki igrajo pomembno vlogo v telesu in lahko nudijo številne koristi za zdravje. Naše telo jih ne more proizvesti samo, zato jih moramo v telo vnesti s prehrano. Malo hranil je bilo tako temeljito preučenih, kot so bile ravno omega-3 maščobne kisline.

Tri najpomembnejše vrste so alfa-linolenska kislina ali ALK, dokozaheksaenojska kislina ali DHK in eikozapentaenojska kislina ali EPK.

ALK najdemo predvsem v rastlinah, medtem ko se DHK in EPK pojavljata večinoma v živalski hrani in algah. Pogosta živila z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin vključujejo maščobne ribe, ribje olje, lanena semena, chia semena, laneno olje in orehe. Za ljudi, ki tovrstne hrane ne uživajo v velikih količinah, je dodatek omega-3 nujen.

ALK je pomemben del naše prehrane, vendar ne zagotavlja zdravstvenih koristi, ki jih nudita EPK in DHK.

EPK in DHK so prehranske maščobe, ki jih povezujemo z vrsto zdravstvenih koristi. Igrajo pomembno vlogo pri pravilnem delovanju večih telesnih funkcij, sestavljajo celične membrane in imajo vlogo pri protivnetnih procesih. So bistvenega pomena za pravilen razvoj ploda in zdravo staranje. DHK je ključna sestavina vseh celičnih membran in se v izobilju nahaja v možganih in mrežnici.

1. Pomagajo v boju z depresijo in tesnobo ter izboljšujejo druge duševne motnje

Depresija je ena najpogostejših duševnih motenj na svetu. Simptomi vključujejo žalost, letargijo in splošno izgubo zanimanja za življenje. Za tesnobo, ki je prav tako izredno pogosta, pa sta značilni nenehna zaskrbljenost in živčnost.

Dosedanje študije kažejo, da obstaja pri ljudeh, ki redno uživajo omega-3, manjša verjetnost, da bodo depresivni. Še več, ko ljudje z depresijo ali tesnobo začnejo jemati dodatke omega-3, se njihovi simptomi izboljšajo. Zdi se, da so EPK najboljše v boju proti depresiji. Ena študija je celo ugotovila, da so EPK tako učinkovite v boju proti depresiji kot antidpresevi.

Pri ljudeh z duševnimi motnjami so poročali o nizki ravni omega-3. Študije kažejo, da lahko dodatki omega-3 zmanjšajo pogostost nihanja razpoloženja in ponovitev bolezni pri ljudeh s shizofrenijo in bipolarno motnjo. Jemanje dodatkov zmanjša tudi nasilno vedenje.

2. Lahko izboljšajo vid

DHK je pomembna strukturna sestavina mrežnice očesa. Ko telesu ne zagotovimo dovlj DHK, se lahko pojavijo težave z vidom.
Uživanje dovolj omega-3 je povezano z zmanjšanim tveganjem za degeneracijo rumene pege, ki je eden vodilnih svetovnih vzrokov za trajne poškodbe oči in slepoto.

3. Spodbujajo zdravje možganov v nosečnosti in zgodnjem življenju

Omega-3 so ključnega pomena za rast in razvoj možganov pri dojenčkih. DHK predstavlja 40% nenasičenih maščobnih kislin v naših možganih in 60% v mrežnici našega očesa. Zato ni presenetljivo, da imajo dojenčki, hranjeni s formulo, obogateno z DHK, boljši vid kot dojenčki, ki je ne prejmejo.

Prejemanje dovolj omega-3 med nosečnostjo je povezano s številnimi koristmi za vašega otroka, med drugim se ta kaže v:
– višji inteligenci,
– boljših komunikacijskih in socialnih veščinah,
– manjših vedenjskih težavah in
– zmanjšanem tveganju za ADHD, avtizem in cerebralno paralizo.

Študije so pokazale, da so EPK in DHK pomembne za pravilen razvoj ploda, vključno z nevronsko, mrežnično in imunsko funkcijo.
V študiji, objavljeni po poročilu AHRQ (Agencija za raziskave in kakovost zdravstva), so znanstveniki na Danskem v tretjem trimesečju nosečnosti dajali dvem skupinam nosečnic velike odmerke omega-3 ali placebo. Otroci, rojeni materam, ki so jemale omega-3, so v zgodnjem otroštvu redkeje razvili astmo ali vztrajno sopenje, to pa je bilo najbolj opazno pri otrocih, katerih matere so imele nizke koncentracije EPK in DHK v krvi, preden so začele jemati dodatke.

V tretjem trimesečju se v fetalnem tkivu kopičijo velike količine DHK. Ta se najbolj kopiči v mrežnici in možganih, kar je lahko v korelaciji z normalnim vidom in delovanjem možganov. Ugotovili so, da so otroci, katerih matere so jemale DHK dodatek med nosečnostjo, imeli bistveno boljše sposobnosti reševanja problemov pri 9 mesecih kot tisti, katerih matere med nosečnostjo niso jemale dodatka DHK.

4. Lahko izboljšajo faktorje tveganja za srčne bolezni

Srčni napadi in možganske kapi so vodilni vzroki smrti na svetu. Pred desetletji so raziskovalci opazili, da imajo skupnosti, ki jedo ribe, zelo nizko stopnjo teh bolezni. To je bilo kasneje povezano z uživanjem omega-3. Od takrat so omega-3 maščobne kisline povezane s številnimi koristmi za zdravje srca. Med te vključujemo:
zmanjšanje trigliceridov za 15 do 30%,
zmanjšanje krvnega tlaka pri ljudeh z visokim krvnim tlakom,
– zvišanje nivoja dobrega HDL holesterola,
– preprečevanje strjevanja krvnih ploščic skupaj, kar pomaga preprečiti nastanek krvnih strdkov,
– ohranjanje gladkih in nepoškodovanih arterij in
zmanjšanje vnetnih procesov v telesu.

Trigliceridi so vrsta maščobe, ki jo najdemo v krvi ljudi. Prekomerne ravni trigliceridov lahko povečajo tveganje za bolezni srca. Visoki odmerki omega-3 maščobnih kislin lahko zmanjšajo raven trigliceridov. Številni izdelki, ki vsebujejo omega-3, so bili odobreni kot zdravila na recept, ki se uporabljajo v kombinaciji z dieto za zmanjšanje ravni trigliceridov pri bolnikih, katerih ravni trigliceridov so zelo visoke.

5. Lahko zmanjšajo simptome ADHD pri otrocih

Motnja pozornosti s hiperaktivnostjo ali ADHD je vedenjska motnja, za katero so značilni nepazljivost, hiperaktivnost in impulzivnost. Po ocenah strokovnjakov jo ima približno 8 do 10% šoloobveznih otrok, in kar trikrat pogosteje se pojavlja pri dečkih kot pri deklicah.

Več študij ugotavlja, da imajo otroci z ADHD nižjo koncentracijo omega-3 maščobnih kislin v krvi kot njihovi zdravi vrstniki. V zadnjem času so ugotovili, da so dodatki omega-3 kislin eno najbolj obetavnih načinov zdravljenja ADHD.

6. Lahko zmanjšajo simptome metaboličnega sindroma

Metabolični sindrom je skupno ime za vrsto med seboj povezanih bolezni, med katerimi so najbolj znane: debelost, sladkorna bolezen, visok krvni tlak, povišane maščobe in holesterol v krvi, ateroskleroza, putika, okvare ledvic ter srčna in možganska kap. Strokovna definicija je sicer nekoliko bolj zapletena, saj upošteva, da so nekatera od zgoraj naštetih stanj vzrok, druge pa njihova posledica. V razvitem svetu ima metabolični sindrom med 20 in 30 % odraslih, s starostjo pa pogostost še narašča.

Omega-3 maščobne kisline lahko izboljšajo odpornost proti inzulinu, vnetjem in dejavnikom tveganja za bolezni srca pri ljudeh z metaboličnim sindromom.

7. Zmanjšujejo vnetne procese

Vnetje je naravni odziv na okužbe in poškodbe v telesu, zato je bistvenega pomena za naše zdravje. Vendar vnetje včasih traja dlje časa, tudi brez okužbe ali poškodbe. Temu pravimo kronično ali dolgoročno vnetje. Takšno vnetje lahko prispeva k skoraj vsaki kronični zahodni bolezni.

Študije dosledno opažajo povezavo med večjim vnosom omega-3 in zmanjšanim vnetjem.

8. Lahko pomagajo v borbi proti avtoimunskim boleznim

Pri avtoimunskih boleznih vaš imunski sistem napačne celice zamenja za tuje celice in jih začne napadati. Sladkorna bolezen tipa 1 je odličen primer, ko imunski sistem napada celice trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin.

Študije kažejo, da je uživanje zadostne količine omega-3 v prvem letu življenja povezano z zmanjšanim tveganjem za številne avtoimunske bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 1, revmatoidnim artritisom, ulceroznim kolitisom, Crohnovo boleznijo in luskavico.

9. Borijo se proti starostnemu duševnemu upadu in Alzheimerjevi bolezni

Upad možganske funkcije je ena izmed neizogibnih posledic staranja. Več študij povezuje večji vnos omega-3 z zmanjšanim starostnim duševnim upadanjem in manjšim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen.

Študije kažejo, da so dodatki omega-3 lahko koristni ob samem pojavu bolezni, kadar so simptomi Alzheimerjeve bolezni še zelo blagi.

EPK in DHK so med drugim povezane z obetavnimi rezultati pri preprečevanju, uravnavanju telesne teže in kognitivnih funkcij pri tistih z zelo blago Alzheimerjevo boleznijo.

10. Lahko pomagajo pri preprečevanju nekaterih oblik raka

Za omega-3 maščobne kisline pa že dolgo trdijo, da zmanjšujejo tveganje za nekatere vrste raka. Študije kažejo, da imajo ljudje, ki uživajo največ omega-3, do 55% manjše tveganje za rakom debelega črevesa.

11. Lahko zmanjšajo astmo pri otrocih

Astma je kronična pljučna bolezen s simptomi, kot so kašelj, težko dihanje in piskanje. Močni napadi astme so lahko zelo nevarni, ker povzročajo vnetja in otekline pljuč. Več študij povezuje uživanje omega-3 z manjšim tveganjem za astmo pri otrocih in mlajših odraslih.

12. Zmanjšajo maščobo v jetrih

Z epidemijo debelosti se je povečala nealkoholna maščobna jetrna bolezen ali NAFLD in je tako postala najpogostejši vzrok kronične bolezni jeter v zahodnem svetu. Tu si lahko nekoliko pomagamo z omega-3 maščobnimi kislinami, ki učinkovito zmanjšujejo jetrno maščobo in vnetja pri ljudeh z NAFLD.

Klinični dokazi kažejo na to da so omega-3 učinkovite pri zmanjšanju jetrne maščobe pri bolnikih z NAFLD. Pomembna prednost dodatka omega-3 je, da oslabi napredovanje NAFLD brez izgube teže. Poleg tega dodatek učinkovito znižuje plazemske trigliceride, ki povzročajo tveganje za kardiometabolično bolezen. Kardiovaskularne bolezni predstavljajo glavni vzrok za smrtnost pri bolnikih z NAFLD.

13. Izboljšajo zdravje kosti in sklepov

Osteoporoza in artritis sta dve pogosti motnji, ki prizadeneta vaš skeletni sistem. Študije kažejo, da lahko omega-3 izboljšajo trdnost kosti s povečanjem količine kalcija v kosteh, kar bi moralo zmanjšati tveganje za osteoporozo. Bolniki, ki jemljejo dodatke omega-3, so poročali o zmanjšani bolečini v sklepih in večji moči oprijema.

Izberite NatureVibe Complete Vegan Omega 3

Naravne Omega 3 maščobne kisline z visoko vsebnostjo EPK in DHK rastlinskega izvora, ki nudijo dokazan za zdravje koristni učinki že z 1 kapsulo dnevno:

 

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju. Prehranska dopolnila niso nadomestila za pestro in uravnoteženo prehrano ali zdrav življenjski slog. Pred njihovo uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega dopolnila za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

 

VIRI IN LITERATURA

Balanzá-Martínez V, Fries GR, Colpo GD, Silveira PP, Portella AK, Tabarés-Seisdedos R, Kapczinski F. Therapeutic use of omega-3 fatty acids in bipolar disorder. Expert Rev Neurother. 2011 Jul;11(7):1029-47. doi: 10.1586/ern.11.42. PMID: 21721919.

Balbás GM, Regaña MS, Millet PU. Study on the use of omega-3 fatty acids as a therapeutic supplement in treatment of psoriasis. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2011;4:73-7. doi: 10.2147/CCID.S17220. Epub 2011 Jun 20. PMID: 21760742; PMCID: PMC3133503.

Bélanger SA, Vanasse M, Spahis S, Sylvestre MP, Lippé S, L’heureux F, Ghadirian P, Vanasse CM, Levy E. Omega-3 fatty acid treatment of children with attention-deficit hyperactivity disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Paediatr Child Health. 2009 Feb;14(2):89-98. doi: 10.1093/pch/14.2.89. PMID: 19436468; PMCID: PMC2661342.

Benton D. The impact of diet on anti-social, violent and criminal behaviour. Neurosci Biobehav Rev. 2007;31(5):752-74. doi: 10.1016/j.neubiorev.2007.02.002. Epub 2007 Mar 4. PMID: 17433442.

Bloch MH, Qawasmi A. Omega-3 fatty acid supplementation for the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptomatology: systematic review and meta-analysis. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2011 Oct;50(10):991-1000. doi: 10.1016/j.jaac.2011.06.008. Epub 2011 Aug 12. PMID: 21961774; PMCID: PMC3625948.

Bouzianas DG, Bouziana SD, Hatzitolios AI. Potential treatment of human nonalcoholic fatty liver disease with long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids. Nutr Rev. 2013 Nov;71(11):753-71. doi: 10.1111/nure.12073. Epub 2013 Oct 22. PMID: 24148001.

BRUSCH CA, JOHNSON ET. A new dietary regimen for arthritis: value of cod liver oil on a fasting stomach. J Natl Med Assoc. 1959 Jul;51(4):266-70 passim. PMID: 13665344; PMCID: PMC2641566.

Cazzola R, Russo-Volpe S, Miles EA, Rees D, Banerjee T, Roynette CE, Wells SJ, Goua M, Wahle KW, Calder PC, Cestaro B. Age- and dose-dependent effects of an eicosapentaenoic acid-rich oil on cardiovascular risk factors in healthy male subjects. Atherosclerosis. 2007 Jul;193(1):159-67. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2006.06.008. Epub 2006 Aug 1. PMID: 16879829.

Ciubotaru I, Lee YS, Wander RC. Dietary fish oil decreases C-reactive protein, interleukin-6, and triacylglycerol to HDL-cholesterol ratio in postmenopausal women on HRT. J Nutr Biochem. 2003 Sep;14(9):513-21. doi: 10.1016/s0955-2863(03)00101-3. PMID: 14505813.

Dangardt F, Osika W, Chen Y, Nilsson U, Gan LM, Gronowitz E, Strandvik B, Friberg P. Omega-3 fatty acid supplementation improves vascular function and reduces inflammation in obese adolescents. Atherosclerosis. 2010 Oct;212(2):580-5. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2010.06.046. Epub 2010 Jul 21. PMID: 20727522.

Dewailly E, Blanchet C, Gingras S, Lemieux S, Holub BJ. Fish consumption and blood lipids in three ethnic groups of Québec (Canada). Lipids. 2003 Apr;38(4):359-65. doi: 10.1007/s11745-003-1070-4. PMID: 12848280.

Ebrahimi M, Ghayour-Mobarhan M, Rezaiean S, Hoseini M, Parizade SM, Farhoudi F, Hosseininezhad SJ, Tavallaei S, Vejdani A, Azimi-Nezhad M, Shakeri MT, Rad MA, Mobarra N, Kazemi-Bajestani SM, Ferns GA. Omega-3 fatty acid supplements improve the cardiovascular risk profile of subjects with metabolic syndrome, including markers of inflammation and auto-immunity. Acta Cardiol. 2009 Jun;64(3):321-7. doi: 10.2143/AC.64.3.2038016. PMID: 19593941.

Eslick GD, Howe PR, Smith C, Priest R, Bensoussan A. Benefits of fish oil supplementation in hyperlipidemia: a systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2009 Jul 24;136(1):4-16. doi: 10.1016/j.ijcard.2008.03.092. Epub 2008 Sep 6. PMID: 18774613.

Helland IB, Smith L, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003 Jan;111(1):e39-44. doi: 10.1542/peds.111.1.e39. PMID: 12509593.

Hoare S, Lithander F, van der Mei I, Ponsonby AL, Lucas R; Ausimmune Investigator Group. Higher intake of omega-3 polyunsaturated fatty acids is associated with a decreased risk of a first clinical diagnosis of central nervous system demyelination: Results from the Ausimmune Study. Mult Scler. 2016 Jun;22(7):884-92. doi: 10.1177/1352458515604380. Epub 2015 Sep 11. PMID: 26362904.

Horrocks LA, Yeo YK. Health benefits of docosahexaenoic acid (DHA). Pharmacol Res. 1999 Sep;40(3):211-25. doi: 10.1006/phrs.1999.0495. PMID: 10479465.

Judge MP, Harel O, Lammi-Keefe CJ. Maternal consumption of a docosahexaenoic acid-containing functional food during pregnancy: benefit for infant performance on problem-solving but not on recognition memory tasks at age 9 mo. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1572-7. doi: 10.1093/ajcn/85.6.1572. PMID: 17556695.

Kiecolt-Glaser JK, Belury MA, Andridge R, Malarkey WB, Glaser R. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2011 Nov;25(8):1725-34. doi: 10.1016/j.bbi.2011.07.229. Epub 2011 Jul 19. PMID: 21784145; PMCID: PMC3191260.

Leaf A. Historical overview of n-3 fatty acids and coronary heart disease. Am J Clin Nutr. 2008 Jun;87(6):1978S-80S. doi: 10.1093/ajcn/87.6.1978S. PMID: 18541598.

Li K, Huang T, Zheng J, Wu K, Li D. Effect of marine-derived n-3 polyunsaturated fatty acids on C-reactive protein, interleukin 6 and tumor necrosis factor α: a meta-analysis. PLoS One. 2014 Feb 5;9(2):e88103. doi: 10.1371/journal.pone.0088103. PMID: 24505395; PMCID: PMC3914936.

Lim LS, Mitchell P, Seddon JM, Holz FG, Wong TY. Age-related macular degeneration. Lancet. 2012 May 5;379(9827):1728-38. doi: 10.1016/S0140-6736(12)60282-7. PMID: 22559899.

Lin PY, Su KP. A meta-analytic review of double-blind, placebo-controlled trials of antidepressant efficacy of omega-3 fatty acids. J Clin Psychiatry. 2007 Jul;68(7):1056-61. doi: 10.4088/jcp.v68n0712. PMID: 17685742.

Merle BM, Benlian P, Puche N, Bassols A, Delcourt C, Souied EH; Nutritional AMD Treatment 2 Study Group. Circulating omega-3 Fatty acids and neovascular age-related macular degeneration. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2014 Mar 28;55(3):2010-9. doi: 10.1167/iovs.14-13916. PMID: 24557349.

Milte CM, Parletta N, Buckley JD, Coates AM, Young RM, Howe PR. Eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids, cognition, and behavior in children with attention-deficit/hyperactivity disorder: a randomized controlled trial. Nutrition. 2012 Jun;28(6):670-7. doi: 10.1016/j.nut.2011.12.009. Epub 2012 Apr 25. PMID: 22541055.

Mohajeri MH, Troesch B, Weber P. Inadequate supply of vitamins and DHA in the elderly: implications for brain aging and Alzheimer-type dementia. Nutrition. 2015 Feb;31(2):261-75. doi: 10.1016/j.nut.2014.06.016. Epub 2014 Jul 24. PMID: 25592004.

Oelrich B, Dewell A, Gardner CD. Effect of fish oil supplementation on serum triglycerides, LDL cholesterol and LDL subfractions in hypertriglyceridemic adults. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Apr;23(4):350-7. doi: 10.1016/j.numecd.2011.06.003. Epub 2011 Sep 15. PMID: 21924882.

Oliveira JM, Rondó PH. Omega-3 fatty acids and hypertriglyceridemia in HIV-infected subjects on antiretroviral therapy: systematic review and meta-analysis. HIV Clin Trials. 2011 Sep-Oct;12(5):268-74. doi: 10.1310/hct1205-268. PMID: 22180524.

Papadia C, Coruzzi A, Montana C, Di Mario F, Franzè A, Forbes A. Omega-3 fatty acids in the maintenance of ulcerative colitis. JRSM Short Rep. 2010 Jun 30;1(1):15. doi: 10.1258/shorts.2010.010004. PMID: 21103107; PMCID: PMC2984332.

Peet M, Stokes C. Omega-3 fatty acids in the treatment of psychiatric disorders. Drugs. 2005;65(8):1051-9. doi: 10.2165/00003495-200565080-00002. PMID: 15907142.

Perera H, Jeewandara KC, Seneviratne S, Guruge C. Combined ω3 and ω6 supplementation in children with attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) refractory to methylphenidate treatment: a double-blind, placebo-controlled study. J Child Neurol. 2012 Jun;27(6):747-53. doi: 10.1177/0883073811435243. PMID: 22596014.

Ramel A, Martinez JA, Kiely M, Bandarra NM, Thorsdottir I. Moderate consumption of fatty fish reduces diastolic blood pressure in overweight and obese European young adults during energy restriction. Nutrition. 2010 Feb;26(2):168-74. doi: 10.1016/j.nut.2009.04.002. Epub 2009 May 31. PMID: 19487105.

Robinson LE, Mazurak VC. N-3 polyunsaturated fatty acids: relationship to inflammation in healthy adults and adults exhibiting features of metabolic syndrome. Lipids. 2013 Apr;48(4):319-32. doi: 10.1007/s11745-013-3774-6. Epub 2013 Mar 1. PMID: 23456976.

SanGiovanni JP, Chew EY. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Prog Retin Eye Res. 2005 Jan;24(1):87-138. doi: 10.1016/j.preteyeres.2004.06.002. PMID: 15555528.

Shidfar F, Keshavarz A, Hosseyni S, Ameri A, Yarahmadi S. Effects of omega-3 fatty acid supplements on serum lipids, apolipoproteins and malondialdehyde in type 2 diabetes patients. East Mediterr Health J. 2008 Mar-Apr;14(2):305-13. PMID: 18561722.

Simopoulos AP. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J Am Coll Nutr. 2002 Dec;21(6):495-505. doi: 10.1080/07315724.2002.10719248. PMID: 12480795.

Singh M. Essential fatty acids, DHA and human brain. Indian J Pediatr. 2005 Mar;72(3):239-42. PMID: 15812120.

Strickland AD. Prevention of cerebral palsy, autism spectrum disorder, and attention deficit-hyperactivity disorder. Med Hypotheses. 2014 May;82(5):522-8. doi: 10.1016/j.mehy.2014.02.003. Epub 2014 Feb 12. PMID: 24581674.

Theodoratou E, McNeill G, Cetnarskyj R, Farrington SM, Tenesa A, Barnetson R, Porteous M, Dunlop M, Campbell H. Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study. Am J Epidemiol. 2007 Jul 15;166(2):181-95. doi: 10.1093/aje/kwm063. Epub 2007 May 9. PMID: 17493949.

Warner JG Jr, Ullrich IH, Albrink MJ, Yeater RA. Combined effects of aerobic exercise and omega-3 fatty acids in hyperlipidemic persons. Med Sci Sports Exerc. 1989 Oct;21(5):498-505. PMID: 2691812.

Zhong X, Fang YJ, Pan ZZ, Li B, Wang L, Zheng MC, Chen YM, Zhang CX. Dietary fat, fatty acid intakes and colorectal cancer risk in Chinese adults: a case-control study. Eur J Cancer Prev. 2013 Sep;22(5):438-47. doi: 10.1097/CEJ.0b013e32835e88c4. PMID: 23377001.

Zdravje
Nazaj
Prehranski dodatki za nosečnice
Naprej
Dihidrokvercetin (taksifolin) – Kaj je in kako učinkuje?