Ob nakupu nad 100 € uporabite kodo CHAI in prejeli boste GRATIS 1x Kissa chai latte, 120 g

Shopping cart
0,00 €

Ob nakupu nad 100 € uporabite kodo CHAI in prejeli boste GRATIS 1x Kissa chai latte, 120 g

Prebavni encimi: Simptomi pomanjkanja in naravna pomoč

Prebavni encimi Simptomi pomanjkanja in naravna pomoč

Prebavni encimi so zelo pomembni za zdravje, saj pomagajo pri razgradnji zaužite hrane. Ta se posledično lahko pretvori v enostavnejše oblike, prebavni trakt pa absorbira hranila in jih nato uporabi za različne funkcije, ki se odvijajo v telesu.

Največ prebavnih encimov je v slini, ti pa se v določeni meri nahajajo tudi v drugih delih telesa, in sicer v slinavki, žolču, jetrih in črevesju.

Poznamo tri glavne vrste prebavnih encimov: amilaze, proteaze in lipaze. Amilaze pomagajo razgraditi ogljikove hidrate v enostavne sladkorje, proteaze so usmerjene na beljakovine, ki jih pomagajo razgraditi na peptide in aminokisline, lipaze pa so zaslužene za razgradnjo maščob v maščobne kisline in molekulo glicerola.

Simptomi in posledice pomanjkanja prebavnih encimov

Če v telesu ni dovolj prebavnih encimov, se hrana ne more ustrezno prebaviti, kar pa lahko vodi v različne težave. Občutimo jih v obliki prebavnih motenj, zaradi česar lahko trpimo za bolečinami v trebuhu, drisko in plini. Lahko pride tudi do podhranjenosti, čeprav uživamo zdravo hrano.

Ker telo brez prebavnih encimov ne more pravilno prebaviti hrane, se lahko razvije intoleranca na hrano.

Med drugim se lahko pojavi laktozna intoleranca, kar pomeni, da tanko črevo ne proizvede dovolj encima laktaze, ki razgrajuje laktozo v mleku in mlečnih izdelkih. Posledično potuje laktoza iz zaužitih mlečnih izdelkov naravnost v debelo črevo, namesto da bi se absorbirala v organizem, nato se združi z bakterijami in izzove težave z želodcem.

Če se soočate z navedenimi težavami, je vsekakor treba poskrbeti za vnos zadostnih količin prebavnih encimov. To lahko storite na več načinov. Vnesete jih lahko z ustreznimi dodatki ali pa posežete po hrani, ki vam bo pomagala ponovno vzpostaviti ravnovesje na tem področju.

Katera živila in drugi dodatki vsebujejo prebavne encime?

Surovi med

Surovi med vsebuje amilaze, s pomočjo katerih se škrob razgradi v sladkorje, invertaze, ki razkrojijo saharozo v glukozo in fruktozo, ter proteaze, ki pomagajo razgraditi beljakovine v aminokisline.

Ananas in bromelain

Ananas vsebuje skupino prebavnih encimov, ki jih imenujemo bromelain, služijo pa prebavi beljakovin. Bromelain ima tudi številne blagodejne učinke na določena bolezenska stanja, kot so angina pektoris, bronhitis, sinusitis in kirurške poškodbe1.

Papaja

Papaja je tropski sadež, v katerem je veliko prebavnih encimov. Vsebuje proteaze, ki pomagajo pri prebavi beljakovin. Študije2 so pokazale, da lahko jemanje izdelkov, ki vsebujejo papajo, pomaga ublažiti simptome sindroma razdražljivega črevesja, kot sta zaprtje in napihnjenost.

Kislo zelje

Kislo zelje je vrsta fermentiranega zelja. Redno uživanje tega je odličen način za vnos prebavnih encimov, poleg tega pa gre za probiotično živilo, saj vsebuje črevesne bakterije, ki poskrbijo za zdravo prebavo in dobro delujoči imunski sistem3.

Ingver

Nekatere zdravilne lastnosti ingverja lahko pripišemo vsebnosti prebavnih encimov. V njem je namreč proteaza zingibain, s katerimi telo predeluje beljakovine. Študija4, v katero so bili vključeni odrasli s prebavnimi motnjami, je pokazala, da ingver s spodbujanje kontrakcij pomaga hrani, da se ta hitreje premika skozi želodec.

Raziskava na živalih5 je pokazala, da začimbe, še posebej ingver, pomagajo telesu pri proizvodnji lastnih encimov, kot sta amilaza in lipaza.

Betain hidroklorid

Gre za snov, ki je naravno prisotna v telesu, v obliki dodatka pa se uporablja kot pomoč ljudem s pomanjkanjem želodčne kisline, saj betain hidroklorid pomaga pri njenem tvorjenju. Z njim si lahko pomagamo pri različnih tegobah, vključno z drisko6.

Betain hidroklorid pomaga vzdrževati kislo okolje v telesu, s čimer sta posledično olajšani tudi razgradnja in prebava zaužite hrane. Zaradi različnih razlogov se namreč pri določenih ljudeh izloča premalo te snovi, kar lahko vodi v različne težave.

Jabolčni kis

Pri tovrstnih težavah se zelo dobro obnese tudi jabolčni kis, saj ta pomaga odpraviti pline in občutke napihnjenosti. Uravnava namreč količino želodčne kisline v želodcu, pospešuje pa tudi tvorbo prebavnih encimov.

Jabolčni kis se sicer uporablja tako v kulinariki kot v ljudskem zdravilstvu. Ima antimikrobne in antioksidativne učinke.

Kumina

Tradicionalno se kumino uporablja predvsem za odpravo prebavnih motenj. Raziskave7 so namreč pokazale, da lahko pomaga pospešiti prebavo, saj povečuje aktivnost prebavnih encimov. Rezultati študije so pokazali na povečanje aktivnosti amilaze, proteaze, lipaze in fitaze v prisotnosti kumine.

Rešitev je na voljo v enem samem produktu

NatureVibe-Prebavni-encimi

NatureVibe Prebavni encimi + je celovit kompleks naravnih prebavnih encimov rastlinskega izvora, jabolčnega kisa, betain hidroklorida in izbranih zelišč.
Zelo priporočljiv ob težje prebavljivih obrokih (vzemite 1-2 kapsuli skupaj z obrokom).
Vsebuje celoten spekter encimov za razgradnjo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov: lipaza, amilaza, proteaza, bromelain in papain.

Izdelek NatureVibe Prebavni encimi+ vam lahko pomaga, da se enkrat za vselej rešite zdravstvenih težav, ki so se pojavile kot posledica pomanjkanja prebavnih encimov. To je kompleks prebavnih encimov z betain hidrokloridom, jabolčnim kisom in izbranimi zelišči, s katerim se lahko končno poslovite od napihnjenosti, vetrov, napenjanja, počasna prebave in od drugih težav s prebavo.

Njegova prednost je, da vsebuje naravne encime rastlinskega izvora, ki bodo telesu olajšali prebavo. NatureVibe Prebavni encimi+ vsebuje bogat nabor encimov, in sicer lipazo, amilazo, proteazo, bromelain in papain.

Od zelišč lahko v njem najdemo kumino, kamilico, komarček, ingver in meto. Zagotavlja visoko stopnjo učinkovitosti in takojšnje delovanje. Primeren je tudi za vegane, v njem pa ne boste našli umetnih barvil, konzervansov, mleka, glutena, laktoze, soje, sladkorja, pšenice in kvasa.

 

 

Povzeto po: 12 Foods That Contain Natural Digestive Enzymes, What Are Digestive Enzymes?

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

Zdravje
Previous reading
Prebavni encimi: Simptomi pomanjkanja in naravna pomoč
Next reading
Kako uporabiti manuka med
Velika AKCIJA: od 15% do 20% popust! Izkoristite ponudbo