Košarica
0,00 €

Preveč sladkorja v naši prehrani

Večina odraslih in otrok po vsem svetu zaužije veliko preveč sladkorja. Zaužijemo jih z  živili, kot so sladkarije, pecivo in piškoti ter pitje sladkih pijač. Ogromno pa ga  zaužijemo tudi tako, da ga sploh ne zaznamo, saj je skrit v raznoraznih low fat izdelkih.

Vrsta sladkorja, ki je preveč zaužijemo, je znana kot “enostavni sladkorji”. Enostavni sladkorji so vsi sladkorji, dodani hrani ali pijačam, ki niso naravnega izvora. (denimo stevija ali eritritol)

Mnoga živila in pijače, ki vsebujejo dodane sladkorje, so lahko visoko energijska, pogosto pa imajo le malo drugih hranil. Kar pomeni, da s takimi živili ali pijačo ne zaužijemo nič drugega kot ogromno praznih kalorij in ničesar efektivnega oziroma koristnega za telo.

Kar pa seveda pomeni, da pojemo več kalorij, kot jih potrebujemo oziroma porabimo kar pa lahko privede do povečanja telesne mase in na koncu debelosti ter seveda sčasoma tudi raznih bolezni.

Odraslim se priporoča, da ne pojedo več kot 30 g enostavnih sladkorjev na dan, kar je približno sedem sladkornih kock. Otroci imajo to mejo seveda postavljeno veliko nižje, vendar je na žalost obratno. Vsi izdelki, ki jih otroci obožujejo in so zelo oglaševani, so na žalost polni sladkorja. Seveda nezdravega sladkorja. Velika večina je skritih za raznimi biskvitkih in podobnimi sladkarijami.

Prehranjevanje s preveč sladkorja lahko privede do povečanja telesne mase, kar povečuje tveganje za zdravje, kot so bolezni srca in diabetesa tipa 2.

Za zdravo in uravnoteženo prehrano bi morali večino naših kalorij pridobiti iz drugih vrst hrane, kot sta zelenjava in tudi sadje. Vendar vse preveč ljudi, posega premalo po naravni hrani, ki ne nosi etikete. Le tako se lahko izognemo raznim dodatkom in predvsem nezaželenemu sladkorju.

Sladka hrana in pijače, pa ne povzročajo samo debelosti temveč lahko povzročijo tudi razpadanje zob, še posebej, če jih jeste med obroki. Dalje je sladka hrana v stiku z zobmi, večja je škoda, ki jo lahko taka hrana povzroči.

Sladkorji, ki jih seveda najdemo tudi v sadju, veliko manj verjetno povzročajo škodljive učinke na naših zobeh. Vendar, če sadje predelamo (sok, miksanje, seklanje) se pričnejo sproščati sladkorji. Ko se sproščajo, lahko ti sladkorji poškodujejo zobe, še posebej iz raznih sadnih sokov. Tudi posušeno sadje ni najboljše za naše zobe, saj se že po strukturi precej lepi na naše zobe, kar pa seveda ni dobro. Da bi zmanjšali tveganje za zobno gnilobo, se suho sadje najbolje uživa kot del obroka, kot je sladica, in ne kot prigrizek med obroki.

Torej koliko sladkorja lahko pojemo? Nikakor ne več kot 5% kalorij, ki jih vsak dan dobivate iz hrane in pijače. Najbolje pa je seveda nič, kar je seveda zelo težko a vseeno si lahko pomagate z določenimi alternativami.

Kako? Ugotovite, kateri so najboljši viri dodanega sladkorja.

Da vam malce pomagamo, priporočamo, da posežete po alternativah kot je stevija in eritritol. Oba vira sladkorja namreč ne bosta pustila negativnih posledic na vašem zdravju ter zobeh, hkrati pa vam ne bosta prinesla dodatnih kalorij.

Priporočamo izdelke SunStevia in SugarSweet. Za sladkanje brez sladkorja in za sladkanje brez negativnih posledic. Dober in sladko zdrav tek.

Uncategorized
Nazaj
Je sladkor res tako velik sovražnik?
Naprej
Pasti vode z okusi