Košarica
0,00 €

Sladka rastlina stevia

Le kdo ne pozna sladke rastline stevije? Tiste, ki posladka marsikatero sladico. Tiste, ki je skoraj identična sladkorju in tiste, ki jo najdemo v marsikaterem proizvodu.

Stevija je rastlina, ki raste in uspeva v Južni Ameriki. Ima temno zelene mesnate listke. Njene liste obirajo, tik preden rastlina zacveti, saj so listi takrat tudi najbolj sladki. Rastlina sicer zraste od 60 pa vse do 90 cm v višino. Gre za rastlino, ki raste in uspeva več let v obliki grmičevja. Njeni listki so razporejeni po vejicah rastline. Gre za brezkalorijsko sestavino, in sicer izvleček, ki ga imenujemo Steviol Glikozid, ki je kar 300 x slajši od klasičnega sladkorja, seveda pa je njegova največja prednost prav v tem, da je popolnoma brez energijske vrednosti. Posledično ne vpliva na porast sladkorja v krvi, zato je varna za uporabo za praktično vsakogar. Prav iz teh razlogov je stevija postala zelo hitro izjemno priljubljena in iskana. Ogromno je izdelkov, ki ponujajo varno in brezkalorijsko slajenje na podlagi stevije. Vendar je potrebno usmeriti pogled na sestavo teh sladil. Velika večina vsebuje stevijo v zelo nizkih ali celo zanemarljivih količinah. Kar pomeni, da tista sladila niso stevia še manj pa narava sladila.

V nekaterih državah stevijo uporabljajo že več desetletij, pri nas oziroma v Evropski uniji, pa je njena uporaba dovoljena od začetka decembra 2011.

Naši proizvodi SunStevia vsebujejo skoraj čisto stevio, medtem ko naši SugarSweet sladkorčki vsebujejo stevijo le kot dodatek eritritolu (ki je še en popolnoma nareven namestek sladkorja). Stevia sladila so tako primerna za diabetike, za hujšanje in tudi kandida bolnike. Z njo se lahko sladkate brez slabe vesti, tudi tisti, ki strogo pazite na vnos kalorij ali se izogibate sladkorja. Sun Stevia vsebuje Rebaudiozid A (vrsta steviol glikozoida), ki je najmanj grenak od vseh steviol glikozidov v rastlini stevia. Prav zaradi tega je izjemno priljubljen in tudi največkrat uporabljen, saj je bistvo, da se približamo karseda najbolj okusu po naravnem sladkorju brez kakršnega koli priokusa. Le tako, se bomo z veseljem sladkali tudi z bolj zdravimi različicami. In le tako, bomo počasi prenehali uporabljati klasični sladkor, ki mu lahko brez slabe vesti rečemo tudi beli strup.

Naj še omenimo, da je stevio mogoče kupiti tudi kot posušene listke in v prahu. Stevia, pa ne velja le za odličen nadomestek sladkorja, temveč ima tudi številne zdrastvene prednosti. Dokazano znižuje krvni tlak. Po številnih raziskvah so ugotovili tudi, da uspešno znižuje slab holesterol v krvi in blgodejno vpliva na naš srčno žilni sistem.  Torej ne le, da je odličen nadomestek sladkorja, lahko vam pomaga tudi pri zdravstvenih težavah oziroma pri preprečevanju le teh.

Sladkajte se na naraven in zdravju prijazen način s Sun Stevio ali SugarSweet sladkorčki. Vaše telo vam bo hvaležno. Vendar ne pozabite – stevia je 300 x bolj sladka od klasičnega sladkorja, zato jo dozirajte s previdnostjo. (1 žlica stevije je tako primerljiva z celo skodelico klasičnega sladkorja)

Lahko bi rekli, da je stevia ena izmed najbolj zdravih sladil, ki ne samo, da ne škodujejo, hkrati imajo celo zdravilne učnike. Zlahka ji rečemo tudi kraljica med nadomestki sladkorja in vsekakor poskrbite, da bo ta kraljica nadomestila klasični sladkor tudi v vaši prehrani.

Uncategorized
Nazaj
Sladko darilo – Zdravo darilo
Naprej
Eritritol – ali je umeten