Košarica
0,00 €

Camu Camu – moč 50 limon v eni jagodi

Camu Camu - jagode in prah

Svojemu telesu poskušam vedno dati največ. Iščem rešitve, kako in s čim v svoje telo vnesti kar največ dobrega. Ne želim biti lahka tarča za prehlade, nahode, gripe in vse ostale nevšečnosti, kot je povišana temperatura, kašelj itd. Svoje telo želim čim bolje zaščiti. In ko sem se poglobila v naravne vire vitamina C, ki je izrednega pomena za zagotavljanje močnega imunskega sistema, sem odkrila skrivnost, ki se imenuje camu camu.

Na kaj najprej pomislite, ko vam nekdo omeni vitamin C? So to limone, pomaranče? Seveda je vaša asociacija pričakovana, saj so nas vedno učili, da je v teh sadežih veliko omenjenega vitamina in niso se motili.

Ampak, kaj če vam povem, da obstaja sadež, ki ima kar 30-60x večjo vsebnost C vitamina kot limone in pomaranče?

In da ne omenjam do 10x večje vsebnosti železa, fosforja, proteinov, beta karotena, kalcija, vitaminov B1, B2 in B3 ter resnično širokega spektra mineralov ter aminokislin.

Limona

Kar predobro, da bi bilo res, kajne? Opisujem vam super sadež, ki raste v porečju reke Amazonke, a je že nekaj časa močno razširjen po celem svetu ravno zaradi njegovih nadpovprečnih lastnosti.

CAMU CAMU je sadež, ki bi ga prepoznali po obliki manjše jagode, ki ima, ko dozori, barvo češnje.

Svež  sadež ima močan kiselkast okus, ki ga kasneje ohrani tudi prah ali sok. Na 100 g sadeža boste dobili kar 2000-2700 mg vitamina C!

Ker je njegov okus resnično tako izrazit, ga boste pogosteje kot svežega našli v obliki prahu, kar pa ima svoje prednosti. Pri procesu sušenja jagod camu camuja se namreč izloči samo voda, vsa ostala hranila pa se ohranijo in se še veliko bolj koncentrirajo. Da bi v telo vnesli enako količino hranil kot z eno svežo jagodo, je potrebno pojesti znatno manjšo količino camu camu-ja v prahu.

S čajno žličko camu camuja (približno 5 g) boste pokrili kar 750% dnevnih potreb po vitaminu C! Da je njegov učinek še toliko boljši, pa poskrbijo naravne učinkovine, ki jih vsebuje vsaka jagoda in jih prepoznate pod imenom rutin in bioflavonoidi. Na območju Amazonije, velja ta poseben sadež za afrodizijak.

Sadež Camu Camu

Pri procesu sušenja jagod camu camuja se izloči samo voda, vsa ostala hranila pa se ohranijo in še bolj koncentrirajo.

S čajno žličko camu camuja (približno 5 g) boste pokrili kar 750% dnevnih potreb po vitaminu C!

Camu camu je močan antioksidant, deluje protivnetno, pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in pritiska ter je bogat vir vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Koristni učinki

Camu camu deluje kot izredno močan antioksidant, kar pomaga zmanjševati oksidativni stres ter ulovi škodljive proste radikale, ki napadajo naša telesa in povzročajo kronične zdravstvene težave. Izredno priporočljiv je za kadilce, saj cigaretni dim povzroča ogromno število prostih radikalov.

V študijo, izvedeno leta 2008,1 so vključili dve skupini kadilcev ter eni skupini kot prehranski dodatek dajali camu camu, drugi pa tablete vitamina C. Ugotovili so, da je ravno kombinacija vseh antioksidatov v camu camuju tista, ki je kadilcem znižala okisidativni stres v telesu, medtem ko se v drugi skupini testiranih, ki so uživali samo vitamin C, oksidativni stres ni zmanjšal.

Prav tako lahko ima camu camu zelo pozitiven učinek na zmanjševanje vnetij v telesu. Ko vnetja v telesu postanejo kronična, se lahko razvijejo bolezni, kot so rak, srčne ter avtoimune bolezni. Protivnetne učinkovine v camu camuju lahko zmanjšajo tovrstne pojave. Njegova semena in olupek obenem vsebujeta učinkovine, ki delujejo antimikrobno.

Če mislite, da je to vse, naj vam povem, da nismo niti na polovici vseh pozitivnih učinkov, ki jih premore ta izjemen sadež. Kaj pravite na to, da lahko zaradi njega lažje izgubimo odvečne kilograme, saj njegova presnova zahteva večje število pokurjenih kalorij?

Prav tako ima lastnost, da omili in minimizira skoke krvnega sladkorja, ko pojemo kakšen s sladkorjem bogat obrok.

Rezultate pa bodo opazili tudi ljudje, ki imajo težave s krvnim tlakom, saj camu camu s širjenjem žil pomaga pri nižanju pritiska.

Zaradi antioksidativnega učinka bo camu camu vaš novi anti-aging favorit, saj se bodo njegovi učinki poznali na vaši koži, nohtih, laseh, prav tako pa tudi na vašem razpoloženju in nivoju energije. Beta karoten v camu camuju pa je tisti, ki bo pozitivno vplival vaše oči in vid.

Kako uporabljati camu camu?

  1. V smoothijih - sadni smoothiji, ki vsebujejo jagodičevje, banane, ananas, mango in podobno, bodo izvrstno prekrili kiselkas okus camu camuja in morda ne boste niti opazili, da je vaš smoothie kaj drugačen kot ponavadi.

  1. V čaju - sadni čaj prav tako oblaži kisel okus, vendar POZOR! Camu camuja nikoli ne dajati v vrelo vodo, ampak ga čaju dodajte nekaj minut kasneje, ko se čaj že nekoliko ohladi.

Čaj

  1. Z jogurtom - če camu camu umešate v navaden jogurt (odličen je tudi v sojinem, kokosovem), boste dobili zanimiv okus sadnega jogurta, ki ga ne boste našli v nobeni trgovini. Dodajte še kakšno pest jagodičevja in oreščkov in super zajtrk ali malica je nared.

Jogurt

  1. V kaši - če vam zjutraj najbolj ustreza ovsena, prosena ali ajdova kaša z oreški, medom in jagodičevjem, je lahko dodatek camu camuja samo še nadgradnja k »zdravju« v vaši skodelici. Seveda tudi tukaj velja opozorilo, da camu camuja ne dajete v prevročo kašo.

Kaša

  1. Na solati - skoraj vsi imamo radi solatni kis, kajne? Če zmešate nekaj camu camuja v solato, morda ne bo nihče vedel, da je solati dodano še kaj drugega kot kis.

Solata

  1. Z vodo - če želite s camu camujem opraviti kar najhitreje in če vam noben od zgoraj opisanih načinov ne ustreza, poskusite s »camu camu shot-om«. V manjšo količino vode vmešajte camu camu in šluk – vaša dnevna doza po vitaminu C je zadoščena. Nasvet: camu camu je slabše topen v vodi, zato si boste pri pripravi »camu camu shot-a« morda morali pomagati z metlico.

Načinov in razlogov, kako in zakaj uživati camu camu je več kot dovolj, da ga preizkusite tudi vi. Dodajte še svojo mero kreativnosti, poiščite svoj najljubši način uživanja tega super sadeža, kar pa je najpomembneje - uživajte v vseh čudovitih rezultatih, ki vam jih bo dal camu camu ter bodite zadovoljni s seboj vedoč, da je vaše telo dodobra zaščiteno.

Camu camu lahko naročite tukaj:

 

Zdravje
Nazaj
Saccharomyces boulardii – koristi za zdravje
Naprej
Kaj jesti v menopavzi? Prehrana in priporočena dopolnila