Košarica
0,00 €

Diareja oz. driska – pomagajte si s probiotiki

Diareja oz. driska - pomagajte si s probiotiki

Vsakogar je že kdaj doletela zelo neprijetna težava: diareja. Če iščete rešitev za drisko ali za lajšanje trebušnih bolečin, boste morda želeli razmisliti o uživanju koristnih bakterij in kvasovk, imenovanih probiotiki. Na milijone dobrih bakterij živi v vašem črevesju in so pomemben del prebave in prebavnega trakta – a v primeru driske se mikrobiota vašega črevesja zelo spremeni in poruši ravnovesje dobrih bakterij.

Izbira pravih probiotikov vam lahko pomaga, da stanje v črevesju izboljšate. Probiotike najdete v določenih živilih, kot je na primer jogurt, prav tako pa probiotiki obstajajo v obliki prehranskih dopolnil. Vsi probiotiki niso enako učinkoviti pri lajšanju driske – kateri probiotiki in kdaj, pa izveste v nadaljevanju.

Mi priporočamo in zaupamo probiotikom znamke Viridian Nutrition. Viridian probiotiki so edini probiotiki na tržiču, ki poleg tega, da imajo popolnoma vse seve klinično preizkušene (zato vemo, da delujejo in kako delujejo), obenem ne vsebujejo nobenih stabilizatorjev, emulgatorjev in polnil, kot so magnezijev stearat, silicijev dioksid in podobno. Zgolj čiste dobre bakterije probiotike in hrano za dobre bakterije – prebiotike.

Otroci in diareja

Eden izmed boljših dokazov, da probiotiki ugodno vplivajo na prebavo, izvirajo iz študij pri otrocih s pojavnostjo driske (še posebno, če je bil zanjo vzrok rotavirus).

Probiotiki pomagajo skrajšati čas prebavnih težav za pol dneva do vse do 2 dni.

Raziskave kažejo, da so naslednji bakterijski sevi najbolj učinkoviti pri driski: Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus in probiotična kvasovka Saccharomyces boulardii, verjetno pa še marsikateri drug sev.

Izdelka Probiotik Lactobacillus Rhamnosus GG Viridian oz. Probiotik za mame in dojenčke Viridian (enak sev, samo drugačno pakiranje – v obliki prahu) dojenčkom in malim otrokom močno pomaga pri prebavi, napenjanju, krčih in driski (rotavirusi). Ugodno pa na vzpostavitev ravnovesja dobrih bakterij v črevesju vpliva tudi probiotik Saccharomyces Boulardii Viridan.

Diareja kot posledica uživanja antibiotikov

Delovanje antibiotikov temelji na uničenju vseh bakterij: tako tistih patogenih (tiste bakterije, ki imajo neugoden vpliv na organizem) kot tudi dobrih črevesnih bakterij, ki ugodno delujejo na našo prebavo. To lahko poruši ravnovesje v črevesju, kar vodi do driske.

Študije otrok in odraslih kažejo, da lahko zmanjšate možnost za pojavnost driske, če uživate probiotike pred in med zdravljenjem ter še nekaj časa po prenehanju uporabe antibiotikov.

Med samim antibiotičnim zdravljenjem priporočamo čisti sev Saccharomyces Boulardii (še posebej, če je prisotna driska), ki ga najdete v izdelku Travel Biotic Viridian, saj ga antibiotik ne more uničiti.

Ker antibiotik poleg patogenih bakterij v organizmu uniči tudi dobre bakterije, je zato med samo terapijo še bolj smiselno uživati izdelek Probiotiki Saccharomyces Boulardii Viridanki krepi črevesje in uničuje patogene bakterije. Po končani terapiji z antibiotiki pa začnemo z uživanjem močne mešanice Probiotiki Dnevna simbioza, močnejši Viridianki vsebuje kar 20 milijard bakterij na kapsulo in bo zato učinkovito in hitro pomagala pri vzpostavljanju porušene črevesne mikrobiote.

Potovalna driska

Ko se odpravimo na potovanje je velika verjetnost, da se ob uživanju ali pitju onesnažene hrane in vode pojavi driska. Nekatere raziskave kažejo, da se popotniki lahko izognejo tovrstni driski z uživanjem probiotičnih bakterij Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus in probiotične kvasovke Saccharomyces boulardii. V ta namen je znamka Viridian Nutrition formulirala izdelek Travel Biotic Viridianki vsebuje čisti sev Saccharomyces Boulardii.

Diareja, ki jo povzroča bakterija C. difficile

Okužba z bakterijo C. difficile povzroča hudo in včasih smrtno nevarno drisko ter vnetje v debelem črevesu, imenovano kolitis. Probiotiki vam lahko pomagajo preprečiti razvoj te klice. Obstaja celo nekaj dokazov, ki nakazujejo, da bi ustrezni probiotiki lahko preprečili, da se težave vrnejo. To je pomembno, saj če se vnetje ponovno pojavi, ga zelo težko nadzorujemo.

Znanstveniki so opravili številne raziskave v povezavi s patogeno bakterijo C. difficile in  probiotično kvasovko Saccharomyces boulardii ter ugotovili, da je kvasovka zlasti učinkovita v kombinaciji s sevi laktobacilov. V izdelku Probiotiki Saccharomyces Boulardii Viridan boste našli prav to: kombinacijo kvasovke in pet sevov lactobacilov ter bifidobakterij.

Kronično vnetje črevesja (KVČB)

Probiotiki lahko pomagajo zdraviti ulcerozni kolitis, ki je poznana kot ena izmed vnetnih črevesnih bolezni (KVČB). Nekatere študije kažejo, da lahko probiotiki pomagajo tudi pri zdravljenju Crohnove bolezni, druge oblike KVČB, vendar rezultati niso znanstveno podprti. Najbolj obetaven probiotik za lajšanje simptomov KVČB se zdi sev Lactobacillus Rhamnosus GG, ki ga najdete v izdelku Probiotik Lactobacillus Rhamnosus GG Viridian.

Če niste prepričani, kateri probiotik izbrati za vaše težave, nas pokličite na 069 69 72 36 ali nas obiščite v Celostnem centru zdravja NutriHolis na Zaloški 167 v Ljubljani.

Zdravje
Nazaj
Karagenan – Ali je varen za uporabo v prehrani?
Naprej
Probiotiki za dojenčke – ali zmanjšujejo tveganje za pojav ekcema in alergij?