Košarica
0,00 €

Probiotiki za dojenčke – ali zmanjšujejo tveganje za pojav ekcema in alergij?

Probiotiki za dojenčke

Pregled raziskav iz l. 2018 je pokazal, da je za otroke nosečnic in doječih mater, ki uživajo probiotike, manj verjetno, da se bo pri njih razvil ekcem. Probiotiki za dojenčke igrajo pomembno vlogo, saj je njihova uporaba povezana z 22 % manjšim tveganjem, da se pri majhnih otrocih razvije ekcem, ki velja za pogosto vnetno kožno motnjo.

Študija sicer ni bila zasnovana tako, da bi dokazala, kako lahko probiotiki preprečujejo nastanek ekcema, a raziskovalci domnevajo, da jemanje probiotikov spremeni sestavo materinega mleka in vpliva na to, kako se otrokov imunski sistem in njegova koža razvija.

Eden izmed avtorjev študije dr. Robert Boyle z Univerze Nottingham v Veliki Britaniji je še dajal, da že obstaja nekaj dokazov, da lahko izpostavljenost probiotikom v zgodnjem življenju zmanjša tveganje za pojav ekcemov pri dojenčkih. Toda ta študija jasno kaže, da probiotiki, ki jih ženske jemljejo med nosečnostjo in med dojenjem, ščitijo dojenčke pred ekcemom, medtem ko se zdi, da probiotiki, ki se dodajajo v prehrano dojenčkov, teh ne zaščitijo pred razvojem ekcema.

Za ta pregled raziskav so strokovnjaki analizirali podatke iz več kot 400 študij, ki so skupno vključevale približno 1,5 milijona ljudi. 26 študij je bilo takih, kjer so preučevali uživanje probiotikov med nosečnostjo, vključenih pa je bilo okoli 6000 žensk

Probiotiki za dojenčke – katere probiotične seve izbrati?

Probiotiki predstavljajo dobre bakterije in probiotične kvasovke, ki so podobne tistim, ki se nahajajo v telesu in pomagajo pri zdravju prebavnega trakta. Večina preizkusov se je osredotočila na bakterijo rodu laktobacil, pogost probiotik, ki se nahaja v jogurtu in drugi fermentirani hrani. Te študije so odkrile zmanjšano tveganje za pojavnost ekcema pri otrocih v primeru, da so matere v zadnjih tednih nosečnosti in prvih šestih mesecih dojenja jemale probiotike.

V raziskavi so tudi ugotovili, da izogibanje potencialno alergeni hrani, kot so oreščki, mlečni izdelki in jajca med nosečnostjo, ne vpliva na otrokovo tveganje za ekcem.

Na probiotičnem sevu Lactobacillus rhamnosus GG (LRGG), ki ga najdete v izdelku Probiotik za mame in dojenčke Viridian (sev v obliki prahu) oz. Probiotik Lactobacillus Rhamnosus GG Viridian (v obliki kapsul) so bile opravljene številne študije v povezavi s kožo, kjer se je izkazalo, da ta sev odlično deluje na kožo in izboljša vnetna stanja kot so ekcemi, atopični dermatitis in akne. Ko izbirate probiotik za dojenčke zato preverite, ali vsebuje probiotični sev Lactobacillus rhamnosus GG.

Ena od študij je raziskovala učinke omenjenega seva na pojavnost ekcema pri otrocih od rojstva do sedmega leta starosti. Pri mamah, ki so uživale 10 milijard seva Lactobacillus rhamnosus GG dnevno, 2 – 4 tedne pred porodom in 24 tednov po porodu, je bila incidenca razvoja ekcema pri otrocih do sedmega leta starosti občutno nižja, kot pri kontrolni skupini, po 2. letu starosti pa se je celo prepolovila v primerjavi s kontrolno skupino, ki tega seva ni prejemala. Probiotiki za dojenčke torej dokazano zmanjšujejo pojavnost ekcemov.

Omega 3 za razvoj možganov dojenčka

Drugo dopolnilo, ribje olje, pa je bilo povezano z manjšim tveganjem za razvoj alergije na jajca pri otrocih. Raziskovalci so preučili 19 študij, ki so temeljile na dodajanju ribjega olja med nosečnostjo, v katerih je sodelovalo približno 15000 žensk. Odkrili so, da je dodajanje ribjega olja povezano z 31 % manjšim tveganjem za razvoj alergije na jajca pri otrocih. Dopolnila z  ribjim oljem so vsebovala omega-3 maščobne kisline, ženske pa so jih jemale v drugi polovici nosečnosti in v prvih treh do štirih mesecih dojenja.

Omega-3 maščobne kisline imajo protivnetne lastnosti in se lahko prenašajo z matere na dojenčke preko materinega mleka. Če želite uživati primarni vir (alge) omega-3 maščobnih kislin, ali pa se ribam izogibate, imamo na voljo izdelek NatureVibe Complete Vegan Omega 3, s katerim že ena kapsula dnevno zagotavlja dokazane učinke (odobrene s strani EFSA) pri delovanju možganov, srca in vida ter preko mame oz. materinega mleka pomaga pri razvoju možganov fetusa in dojenčka.

Avtorji objavljenega članka v reviji PLoS Medicine še dodajajo, da je ena od omejitev rezultatov trenutne študije, da so vsi ti preiskovalni preizkusi trajali različno dolgo časa, preizkusi pa so se razlikovali tudi po tem, kako so ocenjevali prehrano mater in uporabo dodatkov ter kako so ugotavljali, ali so otroci razvili alergijo ali ekcem.

Trajanje dojenja igra pomembno vlogo

Kljub vsemu rezultati kažejo, da izpostavitev  oz. vnos določenih živil oz. prehranskih dopolnil lahko vpliva na razvoj alergijskih in avtoimunih bolezni, je povedala dr. Ola Didrik Saugstad, pediatrična raziskovalka Univerze v Oslu, ki sicer ni bila vključena v to raziskavo. Prav tako je še poudarila, da tudi trajanje dojenja igra pomembno vlogo. Zmanjšanje tveganja za ekceme, alergije na hrano in sopenje ali astmo so eni izmed številnih razlogov, da zdravniki ženskam svetujejo izključno dojenje novorojenčkov vsaj štiri do šest mesecev, je še dodala pediatrična raziskovalka.

Prevedeno in povzeto po:

Probiotics during pregnancy tied to lower eczema risk for kids

Diet during pregnancy and infancy and risk of allergic or autoimmune disease: A systematic review and meta-analysis

Novi probiotik za dojenčke, doječe mame in nosečnice!

 

Zdravje
Nazaj
Diareja oz. driska – pomagajte si s probiotiki
Naprej
Probiotiki: Kaj so in kako izbrati najboljšega za vas