Košarica
0,00 €

Kakav in čokolada nista le posladek

Uravnotežena prehrana je čokolada v obeh rokah – to je besedna zveza, ki se običajno uporablja kot izgovor za redno sladkanje s čokolado.

 

Danes vemo, da se v tej frazi skriva tudi kanček resnice, saj je kakavovo zrno bogat vir flavanolov: razred naravnih spojin, razred naravnih spojin, ki živčne celice ščitijo pred propadanjem.

V nedavnem preglednem članku, ki je bil objavljen v Frontiers in Nutrition,  so italijanski raziskovalci pregledali razpoložljivo literaturo o učinkih akutnega in kroničnega uživanja kakavovih flavanolov na različne kognitivne domene. Z drugimi besedami: kaj se zgodi z našimi možgani nekaj ur po zaužitju kakavovih flavanolov in kaj se zgodi, če dalj časa uživamo prehrano, ki vsebuje kakavove flavanole?

Rezultati študij

Čeprav so randomizirane kontrolirane študije, ki so preučevale akutni učinek kakavovih flavanolov redke, jih večina opozarja na pozitiven učinek na kognitivne sposobnosti. Pri udeležencih, ki so sodelovali  v raziskavi se je po zaužitju kakavovih flavanolov pokazalo izboljšanje pri kratkoročnem spominu in obdelavi vizualnih informacij. Pri ženskah, ki so kakav uživale po neprespani noči, je kakav preprečil kognitivne okvare v smislu težav pri opravljanju nalog, ki jih neprespana noč lahko povzroči. To so obetavni rezultati za ljudi, ki trpijo za kronično nespečnostjo ali opravljajo izmensko delo.

Potrebno pa je opozoriti, da so učinki odvisni od dolžine in duševne obremenitve uporabljenih kognitivnih testov za merjenje učinka akutnega uživanja kakava. Pri mladih in zdravih odraslih je bil na primer zahtevan zelo zahteven kognitivni test, da bi odkrili subtilne neposredne vedenjske učinke, ki jih imajo kakavovi flavanoli na to skupino.

 

Učinki relativno dolgotrajnega uživanja kakavovih flavanolov (v razponu od 5 dni do 3 mesece) so bili na splošno raziskani pri starejših posameznikih. Izkazalo se je, da se je za njih kognitivna sposobnost izboljšala z vsakodnevnim vnosom kakavovih flavanolov. Njihovo uživanje je pomembno vplivalo na pozornost, hitrost obdelave informacij, kratkoročni spomin in komunikacijske sposobnosti. Ti učinki so bili najbolj izraziti pri starejših odraslih z začetnim upadom spomina ali drugimi blagimi kognitivnimi okvarami.

 

In to je bil najbolj nepričakovan in obetajoč rezultat po mnenju avtorjev Valentina Socci in Michele Ferrara z univerze L’Aquila v Italiji. ” Ta rezultat kaže na potencial kakavovih flavanolov za zaščito kognitivnih sposobnostih pri ranljivih populacijah preko izboljšanja kognitivnih sposobnosti. Če pogledamo osnovni mehanizem, imajo kakavovi flavanoli ugodne učinke na zdravje srca in ožilja ter lahko povečajo volumen možganske krvi v hipokampusu. Staranje še posebno vpliva na to strukturo in je posledično lahko vzrok za pešanje spomina, ki je povezan s staranjem.

Redno uživanje kakava

Bi torej za izboljšanje naših miselnih sposobnosti morali uživati kakav? Redno uživanje kakava in čokolade bi lahko sčasoma imelo koristne učinke na kognitivno delovanje. ” Vendar pa obstajajo potencialni stranski učinki uživanja kakava in čokolade. Ti so v splošnem povezani s kalorično vrednostjo čokolade, nekaterimi inherentnimi kemičnimi spojinami rastline kakava, kot so kofein in teobromin ter različnimi dodatki, ki jih dodamo čokoladi, kot sta sladkor ali mleko. Cavalier izdelki (čokolade, lešnikov čokoladni namaz, bonboniere, čokoladne kapljice) ne vsebujejo rafiniranega sladkorja, rjavega, kokosovega ipd.  ali sirupov kot so agavin, javorjev, rižev…

Cavalier izdelki

Vsi Cavalier izdelki vsebujejo le sladkorje, ki so naravno prisotni v sestavinah npr. v kakavu, lešnikih, mleku, sadju.. Cavalier izdelki so sladkani s stevijo in naravnim sladilom eritritol, ki ima enake lastnosti kot stevija (naraven, brez kalorij, nima glikemične vrednosti, ne hrani kandide, ipd.). Zaradi odsotnosti namiznega sladkorja pride pozitiven učinek kakava pri Cavalier izdelkih maksimalno do izraza.

Znanstveniki so tisti, ki rezultate raziskav radi vpeljejo v prakso: “Temna čokolada je bogat vir flavanolov, zato vsak dan zaužijemo nekaj temne čokolade.”

 

 

Uncategorized
Nazaj
Je sladkor lahko zdravilo?
Naprej
Je zdrava prehrana zares zapletena?