Košarica
0,00 €

Kakav – koristi za zdravje

Koristi kakava za zdravje

Kakav ima številne koristne učinke za zdravje, celo zaščiti nas lahko pred okužbo z gripo, tako da aktivira naravno imuniteto telesa in izboljša imunski odziv. Tako kaže študija, ki je bila objavljena v reviji Science of Food and Agriculture1.

Študija, ki so jo izvedli raziskovalci na Japonskem, je pokazala zaščitni učinek kakava na virus gripe, tako z laboratorijskim testiranjem kot s kliničnimi preizkušanji. Že pred to raziskavo smo vedeli, da kakav vsebuje biološko aktivne sestavine, ki imajo protimikrobno aktivnost.

Raziskovalci so pripravili ekstrakt kakava z uporabo razmaščenega kakava v prahu in vrele vode. Pripravljeni ekstrakt so uporabili za zdravljenje Madin-Darbyjeve celice ledvic (MDCK), okužene z virusom influence A (H1N1, H3N2), z virusom influence B in virusi aviarne influence (H5N1, H5N9). Ekstrakt so uporabili tudi pri miših, ki so jim vbrizgali smrtni odmerek virusa gripe. V raziskavi na ljudeh je ena skupina tri tedne uživala pripravljeni ekstrakt kakava, medtem ko ga druga skupina ni uživala.

Kakav

Rezultati so pokazali, da ekstrakt kakava zavira virusno adsorpcijo (adsorpcija je pojav, ko se snov (plin, tekočina ali trdna snov) veže na površino druge snovi (pri absorpciji pa snov prodre v globino druge snovi)) v celicah MDCK. V poskusih na živalih je ekstrakt kakava znatno izboljšal preživetje pri miših. V poskusih na ljudeh je uživanje kakava povečalo nevtralizirajoča protitelesa proti virusu gripe in aktivnost v celicah, ki na naraven način uničuje škodljive snovi.

Na podlagi rezultatov študije so raziskovalci ugotovili, da uživanje kakava aktivira naravno imuniteto telesa in izboljša imunski odziv, s čimer zagotavlja močnejšo zaščito pred okužbami in virusi gripe.

Druge prednosti uživanja kakava

Kakav v prahu je narejen iz zdrobljenih in razmaščenih kakavovih zrn. Španci so v 16. stoletju kakav pripeljali v Evropo in hitro je postal priljubljeno živilo, ki deluje varovalno za zdravje. Do danes soštevilne raziskave dokazale, da kakav vsebuje pomembne sestavine, ki so lahko koristne za zdravje. Tukaj je nekaj zdravstvenih in prehrambenih koristi kakava:

  • Kakav je dober za srce: Raziskave kažejo, da kakav vsebuje veliko flavanolov, ki znižujejo krvni tlak z zvišanjem ravni dušikovega oksida in izboljšanjem funkcije krvnih žil. Prav tako sprošča in razširi arterije in krvne žile ter izboljša pretok krvi. Kakav zmanjšuje tudi lipoprotein z nizko gostoto (LDL) oz. “slab” holesterol. Te lastnosti so bile povezane z manjšim tveganjem za srčni napad, srčno popuščanje in možgansko kap.
  • Kakav je dober za možgane: kakav je dober za možgane zaradi svoje visoke vsebnosti flavanolov, ki podpirajo proizvodnjo nevronov in delovanje možganov ter izboljšajo pretok krvi in oskrbo možganskega tkiva. To lahko prispeva k preprečevanju upadanja zmogljivosti možganov, povezano s starostjo, na primer pri Alzheimerjevi bolezni.
  • Kakav lahko izboljša razpoloženje:  lahko izboljša razpoloženje in simptome depresije. Deluje z zmanjševanjem ravni stresa in s spodbujanjem umirjenosti, zadovoljstva in splošne psihološke blaginje.
  • Kakav lahko pomaga pri boju proti raku: kakav ima lahko obetajoče lastnosti za boj proti raku – zaradi visoke vsebnosti flavanolov. Lahko je tudi močan antioksidant in lahko igra vlogo pri preprečevanju raka.
  • Kakav podpira zdravje ustne votline: vsebuje različne spojine, ki imajo antibakterijske, anti-encimske in imunsko stimulativne lastnosti, ki so lahko koristne za zdravje ustne votline, kot je boj proti bakterijam, ki povzročajo karies.
  • Kakav je dober za kožo: Polifenoli v kakavu prinašajo pomembne koristi za kožo. Glede na študije lahko kakav ščiti kožo pred škodljivo sončno svetlobo in izboljša cirkulacijo krvi v koži ter izboljša površinsko strukturo in hidratacijo kože.

Kako vključiti kakav v prehrano?

Ko boste kakav vključili v svojo prehrano, se prepričajte, da je nepredelan in kakovosten. V svojo prehrano ga lahko vključite tako, da uživate temno čokolado, pijete vroči ali hladni kakav, ga dodate v pecivo, uporabite v pudingih, posujete po sadju ali dodate v svojo najljubšo granola mešanico.

Pri izbiri temnih čokolad bodite pozorni na to, da čokolada vsebuje vsaj 80 % kakava. Odlična izbira je Cavalier temna čokolada, ki vsebuje 85 % kakava.

Cavalier čokolade ne vsebujejo dodanega sladkorja, zato v njih bonitete kakava resnično pridejo do izraza. Cavalier čokolade so primerne tudi za diabetike. Ker vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, so še toliko bolj primerna izbira za sladkanje na zdravju prijazen način. Prehranske vlaknine so pomemben del uravnotežene prehrane in za človeka predstavljajo pomembne varovalne snovi, saj ugodno vplivajo na vrsto zelo različnih funkcij v prebavnem traktu in vplivajo na presnovo in splošno zdravje. Priporočeno je dnevno uživanje 30 g prehranskih vlaknin, kar predstavlja od 0,5 do 1 % dnevnega energijskega vnosa.

Za peko sladic, oblive tort in podobno priporočamo Cavalier Gourmet čokoladne stevia kapljice s 85 % kakava. Cavalier čokoladne kapljice so zdrav čokoladni priboljšek za posladkati, dodatek h kosmičem ali v jogurt. Idealne so za peko piškotov. So topljive strukture in odličnega okusa. Odlično razmerje med količino in ceno. Brez GSO, 100 % naravne sestavine, fairtrade, veganske.

Čokolada Prehrana Zdravje
Nazaj
Kaj je manuka med in zakaj je tako dober za vas?
Naprej
Sladka strategija med prazniki