Košarica
0,00 €

Manuka med protivirusne in antibakterijske lastnosti

Manuka med zdravilni učinki
Protivirusne lastnosti

Vse vrste medu so bile skozi stoletja uporabljene kot naravni antibiotiki. V zadnjih letih so raziskovalci odkrili, da moč medu za ubijanje klic prihaja iz vodikovega peroksida, proizvedenega s pomočjo čebeljega encima.

Manuka med je še bolj specifičen, ker saj mikroorganizme napade s snovjo, imenovano MGO oz. metilglikosal. Najdemo jo v nektarju rastlin manuka in ta snov pripomore k zdravljenju tako manjših kot kroničnih ran.

Zaradi tega je U.S. Food and Drug Administration (FDA, Zvezni urad za živila in zdravila) tako za prosto prodajo kot za prodajo na recept odobrila povoje, ki so bili narejeni z manuka medom.

Antibakterijske lastnosti

Veliko vrst bakterij je dovzetnih za manuka med, vključno s Staphylococcus aureus in Streptococcus. Zdi se, da je manuka med učinkovit tudi proti Clostridium difficile, ki se pogosto širi v zdravstvenih ustanovah.

Raziskovalci so še posebej zainteresirani za dejstvo, da manuka med lahko napade okužbe, ki tvorijo biofilm, ali tanko, spolzko plast bakterij. To pa zato, ker ko enkrat nastane biofilm, se šteje, da je okužba neozdravljiva.

Do danes ni poročil o mikrobni odpornosti proti medu. To kaže, da bi lahko bil uspešen proti odpornim organizmom in dolgotrajnim okužbam ran, ki se ne zdravijo z rednim antibiotičnim zdravljenjem. Iz tega razloga se med obravnava kot zadnja možnost pri zdravljenju okužbe.

 

Wedderspoon 100% manuka med in izdelki z manuka medom

 

Manuka med Prehrana
Nazaj
Cavalier gourmete – čokoladne kapljice zaznamovane z odliko
Naprej
Prehransko dopolnilo kurkumin