Košarica
0,00 €

Zmanjšanje sladkorja v prehrani -14 preprostih načinov (3. del)

Preprost način za omejitev sladkorja
  1. Jejte nepredelana živila

Živila, ki ne vsebujejo nobenih dodatnih sestavin niso bila predelana ali prečiščena. Prav tako so brez dodatkov in drugih umetnih snovi.

Njihovo nasprotje so ultra-predelana živila. To so pripravljena živila, ki vsebujejo sol, sladkor in maščobe, ampak tudi snovi, ki se običajno ne uporabljajo pri domačem kuhanju.

Te snovi so lahko umetni okusi, barve, emulgatorji ali drugi dodatki. Primeri ultra-predelanih živil so brezalkoholne pijače, sladice, žitarice, pice in pite.

Ultra-predelana hrana se razlikuje od standardnih predelanih živil, ki imajo običajno le minimalne sestavine, ki jih lahko najdete v standardni kuhinji.

Primeri standardnih predelanih živil so kruh in sir.

90% dodanih sladkorjev v povprečni ameriški prehrani prihajajo iz ultra-predelanih živil, medtem ko le 8,7% dodanih sladkorjev prihaja iz jedi, ki so pripravljene iz nepredelanih živil in v standardni domači kuhinji.

Ni samo junk hrana tista, ki vsebuje velike količine dodanega sladkorja.

Tudi živila, ki se na prvi pogled ne zdijo tako škodljiva, kot je konzervirana omaka za testenine, lahko vsebujejo alarmantne količine sladkorja. Ena porcija (128 gramov) lahko vsebuje skoraj 3 čajne žličke (11 gramov) sladkorja.

Če je le mogoče poskusite kuhati brez sestavin, ki so vnaprej pripravljene, tako se boste lahko izognili dodanemu sladkorju. Ni vam potrebno kuhati zakompliciranih obrokov. Preprosti triki, kot so mariniranje mesa in rib v zeliščih, začimbah in oljčnem olju, vam bodo dali odlične rezultate.

POVZETEK

Nepredelana živila nimajo dodanega sladkorja in drugih dodatkov, ki jih pogosto najdemo v predelanih živilih. Z uživanjem nepredelanih živil in kuhanjem jedi brez vnaprej pripravljenih sestavin, boste zmanjšali vnos sladkorja.

 

  1. Preverite sladkor v konzervirani hrani

Konzervirana hrana je lahko koristen in poceni dodatek k prehrani, lahko pa vsebuje tudi veliko dodanega sladkorja.

Sadje in zelenjava vsebujeta naravne sladkorje. Vendar pa to ni težava, ker ne vplivajo na vaš krvni sladkor na enak način, kot vpliva dodani sladkor.

Izogibajte se konzervirani hrani, ki je pakirana v sirupu ali ima sladkor naveden na seznamu sestavin. Sadje je dovolj sladko, zato izberite različice, ki so označene z “v lastnem soku” ali “brez dodanega sladkorja”.

Če kupujete konzervirano sadje ali zelenjavo, ki vsebuje dodan sladkor, ga lahko nekaj odstranite tako, da živilo sperete v vodi, preden ga pojeste.

POVZETEK

Konzervirana živila, vključno s sadnimi in zelenjavnimi konzervami, lahko vsebujejo dodan sladkor. Vedno preberite deklaracijo, da boste lahko izbrali živilo brez njega.

Sladkorju v prehrani se lahko preprosto izognete s SugarSweet, ki na naraven in brez energijski način nadomesti sladkor. Če pa si zaželite čokolado pa vam priporočamo belgijsko Cavalier čokolado s stevijo, ki nimajo dodanega sladkorja. Mnogi trdijo, da je Cavalier po okusu  boljša kot standardne čokolade s prekomerno količino sladkorja.

Hujšanje Prehrana
Nazaj
Manuka med – uporaba in koristi
Naprej
Zmanjšajte vnetja v telesu – opis in naravna preventiva z 10 živili