Košarica
0,00 €

Razstrupljanje – kdaj ste nazadnje menjali “filter” v telesu?

Razstrupljanje

Vsi vemo, da motorji ne delujejo optimalno, če jih pred uporabo ne sčistimo, zamenjamo filtrov in iz njih odpravimo vse možne pomanjkljivosti. Zakaj to ne bi veljalo za naša telesa? Ki so najmočnejši stroj v naših življenjih? Ko se gre za naše telo, od njega vedno pričakujemo kar največ. Upamo, da nas bo varovalo pred zunanjimi vplivi, da nas bo branilo pred virusi ter boleznimi, hkrati pa opravljalo še vsa vsakodnevna opravila. Kdaj ste nazadnje »menjali filter« v telesu? Kdaj ste ga nazadnje globinsko očistili? S pomočjo te primerjave si lahko približamo pojem razstrupljanje telesa.

Malo za šalo, malo za res. Naše telo je čudovito in sistem, kako vse v našem telesu usklajeno deluje, je naravnost osupljiv. Res pa je, da ko začne pešati in svojo funkcijo izgubljati en del nas, mu potem prej ali slej sledijo še ostali. Žal se tega zavedamo, ko je že prepozno, naše telo pa trpi in se bori že veliko preden odda kakšen signal. Zato je resnično priporočljivo, da za svoje telo izdatno skrbite, ne samo, ko zbolite ali se počutite slabo, ampak ves čas! Vedno je bolje preprečiti kot zdraviti, saj to že veste, kajne? Želimo vam predstaviti organe, ki so v našem telesu odgovorni za razstrupljanje ter rešitve, s katerimi jih lahko pri tem podpremo na naraven način.

Jetra - organ za razstrupljanje

V našem telesu so trije pomembnejši organi, ki skrbijo za to, da se v nas ne kopičijo strupi. Govorimo o jetrih, črevesju ter ledvicah.

Ker običajno delujejo učinkovito, se niti ne zavedamo, da v telo konstantno vnašamo strupe. To pa ne pomeni, da ta ti organi nimajo malo dela. Nasprotno!

Zakaj potrebujemo razstrupljanje?

Predstavljajte si obdobje božično-novoletnih praznikov. Najverjetneje se marsikdo od nas v tem delu leta prekrši večkrat kot običajno. S tem seveda ni nič narobe, če kasneje svojemu telesu nudimo tudi dobro regeneracijo.

Seveda pa niso samo prazniki in praznovanja tista, ki vplivajo na kopičenje strupov v našem telesu. Najpogosteje so ljudje zaradi slabe prehrane nevarnostim izpostavljeni preko celega leta, pomanjkanje športnih aktivnosti pa kopičenje snovi v telesu samo še pospešuje. Tukaj so še onesnaženost zraka, v katerem se gibljemo, kajenje in pa stres, ki smo mu izpostavljeni na dnevni ravni.

Jetra so tista, ki bodo prejela čisto vse, kar zaužijemo oz. vnesemo v telo ter vse to predelala in kar je dobrega, koristno uporabila v naš prid, strupene snovi pa zavrgla in poslala na izločanje. Odpadni produkti bodo potovali nazaj v črevesje in skozi ledvice. Torej še dva organa, ki bosta v stiku s strupenimi snovmi.

Velikokrat so strupi, ki jih zaužijemo, netopni v vodi in je proces njihove obdelave v jetrih precej zahteven, saj jih naše telo ne more kar preprosto izločiti z urinom. Ob predelovanju strupov v jetrih pogosto ostanejo ostanki odmrlih bakterij, zaradi česar se v jetrih začne nabirati holesterol v obliki nekakšnih kristalov, le-ti pa jetra počasi mašijo.

Vloga črevesja je, da hranila iz zaužite hrane in pijače vsrka v telo. Če dopustimo, da so stene našega črevesja polne oblog, je vsrkavanje hranilnih snovi poslabšano, oz. se lahko namesto sveže hrane v telo vsrkavajo snovi iz črevesnih oblog. In kot smo že omenili - jetra pošiljajo odpadne snovi v črevesje. Če le-to ni čisto in imamo težave z odvajanjem, se tudi ti strupi ne morejo izločiti in jih zadržujemo v telesu.

Znaki, da potrebujete razstrupljanje

Na žalost simptome, da je nekaj narobe, opazimo zelo pozno oz. jih dolgo časa celo zanemarjamo. Delamo si veliko škodo, saj bolj kot so »filtri« zamaščeni, bolj smo izpostavljeni vsem oblikam infekcij, zastrupitev ter različnim boleznim.

Neurejena prebava - znak da potrebujemo razstrupljanje

Znake, da potrebujete razstrupljanje, boste najlažje prepoznali kot: povišan holesterol, zaprtost, drisko, napihnjenost, slabost, nabiranje odvečne teže, maščobne blazinice okoli pasu, problematična, aknasta in nečista koža, nizek novo energije, utrujenost, motnje spanja, glavobol, šibek imunski sistem ...

 

Vendar nikakor ne čakajte, da se ti simptomi pojavijo. Svoje telo lahko razstrupite kadarkoli, še posebno pa je za razstrupljanje priporočljiv spomladanski čas ter zgodnja jesen.

Kako se razstrupiti?

Če do sedaj še niste vedeli - grenak okus je tisti, ki razstruplja. In zelena barva. Ko pomislite, kaj nam narava nudi v spomladanskem času (regrat, koprive...), je sporočilo jasno: »Spomladi nas pri razstrupljanju podpira narava sama.« Seveda narava ne ve, ali so naša jetra zamaščena, ve pa, da čisto naravno živa bitja v zimskem času pridobijo več maščobe in da bi jo bilo dobro do poletja izgubiti.

Naša telesa še vedno delujejo po teh naravnih zakonih in se obnašajo v skladu z naravnim bioritmom. V maščobnih celicah se pogosto nabirajo strupi. Ko začnemo hujšati, se maščobne celice topijo, strupe pa v obliki tekočin izločamo ali preko ledvic in mehurja ali pa kot znoj skozi kožo. Če so ti organi izpostavljeni večji količini bakterij in strupov naenkrat, so seveda prizadeti z različnimi posledicami v obliki vnetij in infekcij (bakterijska vnetja sečil ali akne sta samo dva primera tovrstnih posledic). Grenčine so tiste, ki topijo maščobne celice in nas posledično čistijo ter odpravljajo strupe.

Razstrupljanje z zelenim smutijem

Naravna prehranska dopolnila za razstrupljanje

Svoje telo lahko zaščitite s zdravo, raznoliko, ekološko, sezonsko prehrano, rednim telesnim gibanjem in seveda časom, ki ga namenite sproščanju, razvajanju ter umirjanju. Enkrat ali dvakrat na leto pa je telesu dobro ponuditi še nekaj več opore, ki jo lahko najdemo v rastlinah.

V tem primeru je izredno priporočljivo uživanje pegastega badlja, ki je z aktivno sestavino silimarin, eden najmočnejših razstrupljevalcev jeter na svetu.

Močna grenčica, ki jo zagovarjajo tudi ajurvedski strokovnjaki, je neem - zmleti listi v prahu so znani po svoji sposobnosti čiščenja telesa ter blaženju vnetij v telesu, kar posledično odlično vpliva tudi na zdravje kože in krvi.

Še ena kraljica med začimbami je kurkuma, ki z aktivno sestavino kurkumin, prav tako ščiti telo pred vnetji, okužbami, oksidacijo celic ter topi odvečne maščobe. Ni ravno vseeno, kakšno kurkumo jeste, saj izkoristek ne bo vedno enak. Kot prehranski dodatek je najboljši optimiziran kurkumin, saj je oblikovan tako, da je optimiziran za dostavo v tarčna tkiva.

Če smo prej omenjali zeleno barvo, ne moremo mimo alg, še posebej Chlorelle – bogastva mineralov in hranilnih snovi. Zelo močno podpira imunski sistem ter je odlične dodatek pri razstrupljanju telesa, saj nase veže težke kovine ter pomaga pri odpravljanju strupov iz telesa, pri tem pa podpira naravno črevesno floro.

Črevesna flora je eden ključnih dejavnikov pri našem celostnem zdravju, saj je število bakterij, ki se nahajajo v našem črevesju 10x večje od števila vseh celic v našem telesu. Zato je pomembno, da je naše črevesje čisto in zdravo. Najkvalitetnejši način, da si povrnemo črevesno zdravje je uživanje probiotikov. V primeru podpore razstrupljanju telesa je nepatogena kvasovka Saccharomyces Boulardii ena boljših.

V času razstrupljanja je pomembno, da svojega telesa ne obremenjujemo s pretežko hrano, poskušamo se izogibati mesu, mlečnim izdelkom ter glutenu, da prebavi resnično omogočimo počitek.

Ko se lotimo razstrupljanja, je dobro, da se le-tega lotimo kvalitetno in celostno. Pomembno je, da vsem organom, ki so dnevno izpostavljeni strupom, omogočimo odlično podporo. Samo tako bo naše telo delovalo pravilno, mi pa se bomo preko celega leta počutili zdrave in polne energije ter bomo zaščiteni pred vsemi dejavniki, ki bi lahko podrli sinhrono delovanje naših organov. Rešitev je na dlani, sedaj pa jo je potrebno samo še realizirati. Mi začenjamo danes, pa vi?

 

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju. Prehranska dopolnila niso nadomestila za pestro in uravnoteženo prehrano ali zdrav življenjski slog. Pred njihovo uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega dopolnila za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

Zdravje
Nazaj
Viridian probiotiki – koristne bakterije za izboljšanje zdravja
Naprej
Saccharomyces boulardii – koristi za zdravje

Warning: Undefined variable $term in /home/nutriholis/nutriholis.si/wp-content/themes/woondershop-pt-child/inc/woocommerce.php on line 58