Košarica
0,00 €

Sladkor – sestavina, ki jo živilska industrija pred vami skriva (2. del)

Sladkor skrit v zdravih izdelkih
 1. Uporaba različnih vrst sladkorja v enem izdelku (primer proteinska čokoladica)

Na deklaracijah so sestavine navedene po teži, pri čemer so najprej navedene glavne sestavine. To pomeni, da več kot je neke sestavine v živilu, višje na seznamu sestavin se pojavi. Tu bodite pozorni na količino sladkorja.

Proizvajalci hrane to pogosto izkoriščajo. Da bi njihovi izdelki delovali bolj zdravo, nekateri v enem izdelku uporabljajo manjše količine treh ali štirih različnih vrst sladkorja.

Ti sladkorji se nato pojavijo nižje na seznamu sestavin, zaradi česar je videti, da izdelek vsebuje malo sladkorja, medtem, ko je sladkor dejansko ena od glavnih sestavin.

Na primer, nekatere beljakovinske tablice – kljub temu, da veljajo za zdrave – vsebujejo zelo visoko količino dodanega sladkorja. V eni proteinski tablici ga je lahko kar 7,5 žličk (30 gramov)!

Spodaj je primer seznama sestavin iz deklaracije proteinske čokoladice. Različni sladkorji so označeni s krepkim tiskom:

 • Protein blend (soy protein isolate, whey protein concentrate, calcium caseinate) – Proteinska mešanica (izolat sojinega proteina, koncentrat sirotkinih beljakovin, kazein kazeinat)
 • Corn syrup – koruzni sirup
 • Fructose – fruktoza
 • Chocolate – čokolada
 • Flavored coating (sugar, fractionated palm kernel oil, cocoa, whey, nonfat milk, soy lecithin, natural flavor) – aromatiziran obliv (sladkor, frakcionirano olje palmovih jedrc, kakav, sirotka, nemastno mleko, sojin lecitin, naravni okus)
 • Cocoa – kakav
 • Water – voda
 • Coconut oil – kokosovo olje
 • Natural flavor – naravna aroma
 • Soy lecithin – sojin lecitin
 • Maltodextrin – maltodekstrin
 • Guar gum – guar gumi
 • Salt – sol
 • Carrageenan – karagenan (sulfatizirani galaktozni polimer)

Na podlagi deklaracije bi sklepali, da ta proteinska tablica vsebuje več beljakovin kot sladkorja, saj je na prvem mestu navedena proteinska mešanica. Vendar pa ta proteinska tablica vsebuje štiri različne vrste te škodljive pregrehe.

To pomeni, da ta proteinska tablica vsebuje 20 gramov beljakovin in 29 gramov sladkorja. Kar je le dva grama več kot čokolada Snickers.

Torej, ob branju živilskih deklaracij ne pozabite na dejstvo, da živilo lahko vsebuje več kot eno vrsto sladkorja.

 

POVZETEK

Proizvajalci hrane lahko uporabijo tri ali štiri različne vrste sladkorja. Ti so pogosto dodani v manjših količinah in posledično lahko deluje, kot da je izdelek bolj zdrav. 

 1. Dodajanje sladkorja v živila, kjer ga običajno ne bi pričakovali

Splošno znano je, da kos torte ali sladkarije vsebujejo veliko sladkorja. Vendar nekateri proizvajalci živil dodajo velike količine sladkorja živilom, ki na splošno niso sladka. Primeri vključujejo žitarice za zajtrk, omako za špagete in jogurt.

Nekateri jogurti lahko vsebujejo kar 6 čajnih žličk (29 gramov) sladkorja v enem samem lončku.

 

Celo polnozrnate ploščice za zajtrk, ki se zdijo kot zdrava izbira, lahko vsebuje kar 4 čajne žličke (16 gramov) sladkorja v eni ploščici.

Mnogi ljudje ne vedo, da ta živila vsebujejo dodan sladkor, zato nimajo realne predstave nad svojo zaužito količino sladkorja.

Torej, če kupujete živila ali sestavine, ki so bile predhodno pakirane ali predelane, poskrbite, da boste prebrali živilsko deklaracijo in preverili vsebnost sladkorja – tudi če je živilo označeno kot zdravo.

POVZETEK

Sladkor dodajajo vsem vrstam živil, tudi tistim, ki niso sladkega okusa. Preverite živilske deklaracije pakiranih ali predelanih živil.

 

 1. Uporaba “zdravih” sladkorjev namesto saharoze

Živilska industrija nekatere svoje izdelke na prvi pogled naredi bolj zdrave, tako da sladkor nadomesti z alternativnimi “bolj zdravimi” sladili.

Ta neprečiščena sladila so običajno narejena iz sokov, sadja, cvetov ali semen rastlin. Lahko jih naredijo tudi živali – npr. med.

Proizvodi, ki vsebujejo ta sladila, imajo pogosto trditve na svojih etiketah, kot na primer “ne vsebuje rafiniranega sladkorja” ali “brez rafiniranega sladkorja”. To pomeni, da ne vsebujejo belega sladkorja, ki je bil pridobljen z odstranjevanjem melase.

Ti sladkorji se lahko zdijo bolj zdravi, saj nekateri menijo, da imajo nekoliko nižji glikemični indeks od belega sladkorja in lahko vsebujejo nekaj hranil.

Vendar pa je količina hranljivih snovi, ki jo ti sladkorji vsebujejo, po navadi zelo majhna in “nerafiniran” dodan sladkor je še vedno dodan sladkor.

Trenutno ni nobenega dokaza, da bi zamenjava ene oblike sladkorja za drugega zagotovila kakršne koli koristi za zdravje, zlasti če še vedno jeste preveč sladkorja.

Tukaj je nekaj primerov običajnih sladil, ki so pogosto označeni kot zdravi:

 • Agave syrup – agavin sirup
 • Birch syrup – brezov sirup
 • Coconut sugar – kokosov sladkor
 • Honey – med
 • Maple syrup – javorjev sirup
 • Raw sugar – surovi sladkor
 • Cane sugar – trsni sladkor
 • Sugar beet syrup – sirup iz sladkorne pese

Če na živilski deklaraciji vidite ta sladila, se spomnite, da so to še vedno sladkorji in jih je priporočljivo uživati v zmernih količinah.

POVZETEK

Proizvajalci hrane včasih nadomestijo bel namizni sladkor z nerafiniranim ali “surovim” sladkorjem. Zaradi tega izdelek deluje bolj zdravo, vendar je to še vedno sladkor.

Za brezskrbno uživanje v slastni čokoladi, ki ne vsebuje dodanega sladkorja, vam priporočamo Cavalier čokolade, ki so sladkane s stevio.

Zakaj so Cavalier stevia čokoladni izdelki tako posebni ? 

– Kljub temu, da so sladkane s stevio imajo enak ali še boljši okus kot klasične čokolade, ki so obremenjene s kaloričnem sladkorjem in škodljivimi trans maščobami
– imajo 100% naravne sestavine in ne vsebujejo umetnih arom in ojačevalcev okusa. So brez radiacijskega obsevanja, brez GSO, brez jajc. Delujejo zelo nasitno, ker vsebujejo visoko vsebnost vlaknin, čokolade s sadjem prave koščke sadja ali mletega sadja. Temne čokolade so primerne tudi za diabetike, kandida bolnike in LCHF.

Hujšanje Prehrana
Nazaj
Najpogostejša imena za sladkor
Naprej
Kako premagati željo po sladkem s petimi naravnimi živili?