Košarica
0,00 €

Stevija v bitki s sladkorno industrijo

Naravno sladilo stevija - SunStevia

Za vse ljudi, ki prisegajo na zdrav način življenja in za tiste, ki se zavedajo, da je izvor zdravja v naravi, je stevija tako rekoč od boga dana zamenjava za vse nevarne in umetne nadomestke sladkorja in izdelke kemične industrije.

Zakaj izvlečki iz rastline stevije prihajajo v uporabo šele sedaj, čeprav je sladkoba te rastline poznana že več kot 500 let? Odgovor (na žalost) tiči v človeškem pohlepu in želji po dobičku.

Dokler je bila stevija sladilo, ki so ga poznali in uporabljali le reveži, nikogar ni motilo. Ko pa je njegova priljubljenost začela naraščati tudi v razvitem svetu, je to pričelo motiti sladkorno industrijo. Predvsem je to zmotilo mogočno industrijo umetnih sladil v ZDA, ki se je odločila prevladati na trgu sladil, obenem pa v kali zatreti vse poskuse zagovornikov stevije, da bi njene sladke izvlečke uvrstili na jedilnike.

Umetna sladila

Sprožene so bile različne manipulativne zgodbice: od špekulacij, da stevija povzroča raka, do trditev, da škoduje plodnosti. Tako je leta 1991 FDA prepovedal stevijo, ker naj bi bila nevarni aditiv za živila. Prepoved uporabe stevije je bazirala na pomanjkanju dokazov o njeni neškodljivosti in ne na podlagi dokazov o njeni škodljivosti, kar je kontradiktorno.

Če stevijo primerjamo z belim sladkorjem, za katerega je neizpodbitno znanstveno dokazano, da nam škoduje, vidimo, da so v ozadju industrijski interesi.

Sladkor je zdravju škodljiv

Zakaj gonja proti Steviji?

Ne le, da je stevija naravna in slajša od »umetne« konkurence, ampak je tudi varnejša in ima mnogo pozitivnih učinkov na človeški organizem. Npr. aspartam lahko povzroči zakisanost organizma, glavobol, omotičnost, slabost in je kancerogen. Pri steviji do danes niti ena raziskava ni potrdila, da bi le-ta imela škodljive učinke.

Na tisoče poskusnih živali so v stotinah študij hranili z 250 do 1250-krat večjim odmerkom steviosida od tistega, ki ga v povprečju zaužijejo ljudje. Izsledki so pokazali, da stevija niti v očitno pretiranih količinah nima niti najmanjših negativnih učinkov. Živali, ki so dobivale skrajne odmerke steviosida, so dosegale nekoliko manjšo telesno težo kakor živali iz kontrolne populacije, vendar to ni presenetljivo, saj je steviosid brez kalorij. Drugi ugotovljeni rezultat je bila zmanjšana obolevnost za rakom na dojkah (seskih pri samicah) ter zmanjšano število primerov obolenj ledvic pri samcih.

Ni zanemarljivo dodati dejstva, da kljub nekaj desetletijem intenzivne uporabe stevije na Japonskem ter nekaj stoletijem uporabe v Južni Ameriki ni poznan niti en primer, v katerem bi stevija povzročila kakršnakoli bolezenska znamenja.

V naši spletni trgovini najdete izdelke vrhunske kakovosti z naravnim sladilom stevija:

 

Leta 2006 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) po temeljitem pregledu stotine raziskav o sladilnih učinkovinah rastline stevije potrdila, da le-ta ne poškoduje genov ljudi ali živali ter da se pri laboratorijskih raziskavah ne pojavljajo strupeni učinki v živih celicah. “Stevioside and rebaudioside A are not genotoxic in vitro or in vivo and that the genotoxicity of steviol and some of its oxidative derivatives in vitro is not expressed in vivo.

WHO je ugotovila, da je stevija pokazala nekatere pozitivne učinke pri bolnikih z visokim krvnim tlakom ali tipom 2 sladkorne bolezni.

» The report also found no evidence of carcinogenic activity. Furthermore, the report noted that stevioside has shown some evidence of pharmacological effects in patients with hypertension or with type-2 diabetes but concluded that further study was required to determine proper dosage.«

WHO je leta 2008 celo izdala mnenje, da ni nobenih pomislekov glede dnevne rabe stevije in jo opredelila kot varno.

VEČ O ZGODOVINI STEVIJE

ŠTUDIJE IN RAZISKAVE

Naravno sladilo Prehrana Stevija
Nazaj
Kakavovo maslo – dokaz kakovosti čokolade
Naprej
Rastlina stevija: Kaj je stevija in kako se uporablja

Warning: Undefined variable $term in /home/nutriholis/nutriholis.si/wp-content/themes/woondershop-pt-child/inc/woocommerce.php on line 58