Bogata zgodovina stevije
Rastlina stevija je ena izmed rodov rastlin Chrysanthemum. Zgodovina stevije in njene uporabe je zelo zanimiva. Raziskali smo njeno tradicionalno uporabo in pot do priznanja za uporabo kot varno naravno sladilo v novejši zgodovini.
Guarani, Indijanci iz Južne Amerike so stoletja uporabljali liste stevije kot zdravilo in naravno sladilo.
Danes se stevija lahko uporablja kot zdrava in nekalorična alternativa sladkorju.
Okrog leta 1500 so bili Guarani, Indijanci z območja Paragvaja, Brazilije in Bolivije prvi, ki so Ka’a He’ê (sladko zelišče ‒ stevija) pričeli uporabljati kot sladilo in zdravilno učinkovino za celjenje ran, pospeševanje prebave in proti nastanku obraznih gub.
Liste stevije so uporabljali v originalnem starodavnem čaju »Yerba mate«.
Leta 1515 so Guarani rastlino Stevijo predstavili španskim osvajalcem.
Leta 1887 je dr. Moisés Bertoni, v Paragvaj imigrirani švicarski botanist, prvi znanstveno raziskal rastlino. Na reviziji agronomije leta 1899 je javnosti prvi predstavil sladkobni učinek te rastline z besedami: »Nekaj kvadratnih milimetrov fragmeta te rastline zadostuje, da se občutek sladkosti v ustih ohrani ure in ure, nekaj lističev močno zasladi skodelico čaja ali kave.«
Leta 1931 sta francoska kemika M. Bridel in R. Lavielle izolirala sestavine rastline, ki ji dajejo sladek okus. Glikozidi Stevije so poimenovani steviozid in rebaudioside.
Leta 1970 je Japonska pričela s kultivacijo Stevije in ekstrakcijo različnih steviozidov, ki so uporabljeni namesto sladkorja. Na podlagi različnih in dolgotrajnih varnostnih študij je vlada Japonske potrdila, da je steviozid varno in naravno sladilo. Stevija se je pričela širiti po ZDA in Evropi ter začela ogrožati monopole sladkorne industrije in industrijo umetnih sladil.
Leta 1991 je Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) prepovedala stevijo. Prepoved je utemeljila s trditvijo, da je le-ta nevarno dopolnilo za živila. Prepoved je temeljila na podlagi zgodbic in špekulacij o tem, da stevija povzroča raka in škoduje plodnosti.
Prepoved uporabe rastline je bila osnovana na pomanjkanju dokazov o njeni neškodljivosti in ne na podlagi dokazov o njeni škodljivosti, kar je kontradiktorno.
Leta 1995 je bila Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) na podlagi sprejetja akta »Dietary Supplement Health and Education Act (DSHEA)« prisiljena preklicati svojo odločitev. Stevija se je lahko prodajala kot prehransko dopolnilo, še vedno pa ne kot sladilo.
Z aktom so izdelki naravnega oz. rastlinskega izvora, vitaminski in mineralni izdelki prišli pod definicijo prehranskih dopolnil (»dietary supplements« ali »food supplements«).
Mnogi viri špekulirajo, da je bila ta odločitev končni rezultat kompromisa med industrijo za naravno prehrano in industrijo sladkorja.
Leta 2006 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) po temeljitem pregledu stotine raziskav o sladilnih učinkovinah rastline Stevije potrdila, da stevija ne poškoduje genov ljudi ali živali ter da se pri laboratorijskih raziskavah ne pojavljajo strupeni učinki v živih celicah. “Stevioside and rebaudioside A are not genotoxic in vitro or in vivo and that the genotoxicity of steviol and some of its oxidative derivatives in vitro is not expressed in vivo.”
– Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izdala mnenje, da ni nobenih pomislekov glede dnevne rabe Stevije in jo opredelila kot varno.
– Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ugotovila, da je rastlina pokazala nekatere pozitivne učinke pri bolnikih z visokim krvnim tlakom ali tipom 2 sladkorne bolezni.
Leta 2008 je Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) liste rastline stevije dokončno odobrila kot naravno in brezkalorično sladilo, varno pri uporabi v hrani in pijačah.
Leta 2009 je francoska vlada prva v Evropski uniji odobrila uporabo stevije kot sladila z dvoletnim rokom testne uporabe.
Leta 2010 je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) izdala znanstveno mnenje, da je glikozid, izvleček iz rastline stevije, varen za uporabo kot prehransko dopolnilo.
Leta 2011 je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) potrdila, da je uporaba izvlečkov rasline Stevije (glikozidov) kot sladila varno za uporabo s sprejemljivim dnevnim vnosom 4mg/ kg telesne teže.
Leta 2011 je Evropska komisija formalno potrdila ugotovitev EFSA o varnosti uporabe Stevije ter jo objavila v Uradnem dnevniku Europske skupnosti1.
Leto 2011 – SunStevia je prva registirana blagovna znamka v Sloveniji, ki je pričela z maloprodajo in veleprodajo visoko kakovostnih in kvalitetnih izdelkov (izvlečkov) iz rastline stevije.
V sklopu vizije ustanovitelja SunStevie je tudi velik poudarek na osveščanju ljudi o zdravem načinu življenja in prehranjevanja, saj biti dandanes zdrav in imeti srečno življenje ni več stvar naključja, temveč znanja.
Kliknite TUKAJ za nakup visokokakovostnih idelkov iz stevije.