Z manuka medom učinkovito proti virusom, bakterijam in ustnemu zadahu
Ste že slišali za manuka med? Če ne, berite dalje, da ugotovite, kako vsestransko ga lahko uporabljate, če pa vam je že znan, morda izveste še kakšno novo zanimivo informacijo o njem.
Med je v majhnih količinah sicer že sam po sebi zdravo živilo, vendar pa manuka med izstopa, saj ima kar štirikrat več koristnih učinkovin od klasičnega cvetličnega medu, zato mu pravimo tudi superživilo. Ker pa je trg poln zavajajočih izdelkov pod tem imenom, se je pred nakupom dobro podučiti, kako v tej široki ponudbi prepoznati kakovostnega.
Ta edinstveni med je ime dobil po grmu manuka, ki uspeva na Novi Zelandiji, od koder je ta tudi prišel k nam. Ena jedilna žlica medu vsebuje 72 kalorij, 17 gramov ogljikovih hidratov in 16 gramov sladkorja. Uporaben je prehrani, v kozmetični industriji in v zdravstvene namene.
Manuka med blaži kašelj in vneto grlo
Zaradi svojih protibakterijskih lastnosti1 lahko pomaga preprečiti rast in širjenje neželenih bakterij v organizmu. Primeren je tudi za zunanjo uporabo. Ob rednem nanosu na obolela mesta se bodo rane hitreje zacelile2. Medicinski manuka med se uporablja pri zdravljenju površinskih opeklin in ran. Blagodejni učinki na celjenje slednjih so posledica njegovih protivnetnih lastnosti3 in vsebnosti antioksidantov4.
Manuka med nam lahko pomaga pri težavah z vnetim grlom. Še posebej priporočljivo ga je jemati ob prvih znakih prehlada, saj učinkovito blaži kašelj5 in vneto grlo.
Veliko ljudi ima težave z ustnim zadahom, kar je pogosto posledica napačne prehrane. Raziskave so pokazale, da lahko redno uživanje manuka medu odpravi ali zmanjša ustni zadah. Poleg tega naj bi bile ob rednem uživanju manuka medu zaznane izboljšave pri pritrditvi ligamentov na zobe. Gre za vrsto medu, ki lahko pomaga blažiti stanje pri težavah s parodontozo in izboljša stanje dlesni.6
Kako izbrati kakovosten manuka med?
Manuka med lahko uživamo na različne načine. Z njim lahko sladkamo čaj, vendar je treba paziti, da ga vanj vmešamo, ko ta ni več tako vroč, da ne bi uničili koristnih snovi v njem. Dobro se obnese tudi kot dodatek sladicam, uživamo pa ga lahko tudi kot namaz na kruh. Nekateri ga vmešajo v smoothie.
Če ga nekaj dodate kozmetičnim izdelkom, s katerimi negujete kožo in lase, bo imela vaša koža sijoč in mladosten videz, lasje pa bodo imeli več leska.
Če ste torej ugotovili, da bi vam lahko manuka med pomagal do boljšega zdravja ali pa bi si z njim radi zgolj obogatili jedilnik, bi se morali vprašati še, kako vedeti, kateri je kakovosten. Najprej bi morali preveriti, od kod ta izhaja. Kvaliteten manuka med se prideluje izključno na Novi Zelandiji. Tam so postavili stroga merila, kakšen naj bi ta bil.
Nato je dobro preveriti, če je na embalaži žig Fernmark, ki potrjuje njegovo pristnost, s čimer je zagotovljeno, da je bil izdelek testiran pred izvozom in da izpolnjuje postavljene kriterije.
Obstaja več sistemov ocenjevanja kakovosti manuka medu. Eden izmed njih je KFactor; večstopenjski sistem za preverjanje pristnosti, ki ga je razvil proizvajalec Wedderspoon in je v skladu s strogimi standardi novozelandskega Ministrstva za primarno industrijo.
Medtem ko številni produkti, ki jih na trgu lahko najdete pod imenom manuka med, dejansko vsebujejo le manjšo količino slednjega, v primeru nakupa Wedderspoon izdelkov dobite točno to, kar pričakujete.
KFactor™ 16 zagotavlja, da vsaj 75 % cvetnega prahu v medu predstavlja cvetni prah rastline manuka.
V naši ponudbi imamo izjemno kvaliteten in težko dobavljiv monocvetlični manuka med: Wedderspoon KFactor™ 16 – surovi Manuka med s 75% cvetnega prahu od manuke. Priporočamo ga za vse, ki želijo izkoristiti izjemne terapevtske učinke manuka medu.
KFactor™ 12 zagotavlja, da vsaj 65 % cvetnega prahu v medu predstavlja cvetni prah rastline manuka.
V naši ponudbi imamo tudi multicvetlični manuka med, ki še vedno zagotavlja zelo visok delež cvetnega prahu iz rastline manuka – kar 65%: Wedderspoon KFactor™ 12 – surovi Manuka med s 65% cvetnega prahu od manuke. Priporočamo ga predvsem za kulinarično uporabo.
Kaj vse še pridobite, če se odločite za nakup Wedderspoon manuka medu?
✓ Dobite med, ki je poln živih encimov in antioksidantov, surov, pri čemer mu ni nič dodano ali odvzeto.
✓ Tovrstni med ni nikoli izpostavljen temperaturi, višji od 42 stopinj Celzija, zato ves čas ostane v taki obliki, kot ga ponuja mati narava.
✓ Vsebuje naravno prisoten čebelji cvetni prah in propolis.
✓ Ponaša se s prefinjeno aromatičnim, kremastim in edinstvenim okusom.
✓ Pomembna pozornost je posvečena tudi njegovemu načinu pridelave. Ta namreč poteka v dobro čebel, čebelarjev in narave.
Povzeto po: What Is Manuka Honey—and Is It Really That Good for You?
Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.
Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolis, na Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.