Košarica
0,00 €

Zmanjšanje sladkorja v prehrani -14 preprostih načinov (7. del)

SugarSweet naravno sladilo -za manj sladkorja
  1. Ne kupujte hrane takrat, ko ste lačni

Če ste kdaj koli hrano nakupovali takrat, ko ste bili lačni, potem že veste, kaj se lahko zgodi. Ne samo, da nakupite več hrane, temveč imate v nakupovalnem vozičku manj zdravih živil.

Pokazalo se je, da lakota med nakupovanjem vpliva na to, da količinsko nakupimo več hrane in hkrati to vpliva na vrsto živil, ki jih kupimo.

V kontrolirani študiji se je 68 udeležencev postilo pet ur. Polovici udeležencev je bilo potem tik pred nakupovanjem dovoljeno pojesti toliko pšeničnih krekerjev, kot so jih želeli, medtem ko je druga polovica kupovala na prazen želodec.

Ugotovili so, da je lačna skupina kupila več visoko kaloričnih izdelkov v primerjavi s tistimi, ki so bili manj lačni.

V drugi študiji so pri 82 nakupovalcih ugotavljali, ali čas nakupa kakorkoli vpliva na njihove izbire pri nakupu.

Študija je pokazala, da so tisti, ki so kupovali od 16-19 ure, torej v času večerje, ko so bili verjetno lačni, kupili več visoko kaloričnih izdelkov od tistih, ki so kupovali od 13-16 ure, torej kmalu po kosilu.

 

POVZETEK

Raziskave so pokazale, da so lačni kupci po navadi kupili več visoko kaloričnih živil. Poskusite kaj hranilnega pojesti, preden greste po nakupih.

 

 

    14 . Poskrbite za dovolj spanca

Dobre spalne navade so neverjetno pomembne za vaše zdravje. Slab spanec so povezali z depresijo, slabo koncentracijo in zmanjšano imunsko funkcijo.

Povezava med pomanjkanjem spanja in debelostjo je dobro znana. Toda pred kratkim so raziskovalci ugotovili, da pomanjkanje spanja vpliva tudi na vrste hrane, ki jo jeste.

Ta pojav so preučili pri 23 zdravih odraslih. Njihovi možgani so bili skenirani z uporabo funkcionalne magnetne resonance (fMRI), najprej po prespani noči in nato po neprespani noči.

Raziskovalci so ugotovili, da se je funkcija čelnega lobusa, dela možganov, ki nadzira sprejemanje odločitev, po nespremenjeni noči poslabšala.

Poleg tega se je spodbudilo področje možganov, ki se odziva na nagrade in nadzoruje motivacijo in željo.

Te spremembe so pomenile, da so udeleženci zaradi pomanjkanja spanca čutili veliko željo po visokokalorični, sladki in slani hrani.

 

 

Druga študija je pokazala, da so ljudje, ki so pozno odšli v posteljo in niso prespali cele noči, zaužili več kalorij, ‘junk’ hrane in gaziranih pijač ter manj sadja in zelenjave, v primerjavi s tistimi, ki so se prej odpravili v posteljo in prespali celo noč.

Torej se morate za zmanjšano uživanje sladkorja prej odpraviti v posteljo in poskrbeti za kvaliteten spanec.

POVZETEK

Pomanjkanje spanja pri ljudeh povzroča, da raje uživajo visoko kalorično, sladko in hrano,  namesto zdravih živil kot so sadje in zelenjava. Za manjšo porabo sladkorja si privoščite dober spanec.

 

Zaključek

V svetu se na dan zaužije več kot dvojno maksimalno priporočljivo količino sladkorja.

Presežek sladkorja v prehrani je lahko neverjetno škodljiv in je povezan s številnimi kroničnimi boleznimi, vključno z rakom, sladkorno boleznijo tipa 2, srčnimi boleznimi in debelostjo.

Pomembno je, da se izogibate očitnim virom sladkorja v vaši prehrani, kot so sladice in sladke pijače, ampak pomembno je tudi to, da se zavedate skritega sladkorja v nekaterih običajnih predelanih živilih, vključno z omakami, izdelki z nizko vsebnostjo maščob in tako imenovanimi “zdravimi” prigrizki.

Domače sladice in slana živila, kot so kruh, omake.. lahko pripravite z naravnimi sladili in nadomestki sladkorja:

Za popoln nadzor in preprečevanje prevelikega vnosa sladkorja izberite prehrano, ki temelji na nepredelani hrani, namesto na visoko predelanih alternativah.

Čokolade, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja so odlična alternativa klasičnim čokoladam. Prav take imamo v ponudbi v naši spletni trgovini: Cavalier stevia čokolade. Vsebujejo naravno prisotne sladkorje, stevijo in eritritol. Naši kupci velikokrat pravijo, da so Cavalier čokolade bolj okusne, kot standardne čokolade, ki so prenasičene s sladkorjem.

Cavalier premium praline bonboniera brez dodanega sladkorja , 100 g

Hujšanje Prehrana
Nazaj
Manuka med – uporaba in koristi
Naprej
Zmanjšajte vnetja v telesu – opis in naravna preventiva z 10 živili