Košarica
0,00 €

Eritritol – ni samo povprečni nadomestek sladkorja

Eritritol ni samo povprečen sladkorni alkohol, temveč je najboljši sladkorni alkohol. Ob besedi sladkorni alkohol nimamo v mislih povprečnega nadomestka sladkorja, temveč povsem naravni nadomestek sladkorja, ki pa ima pred klasičnim sladkorjem številne prednosti. Uporablja se kot naravno sladilo in dosega približno sladkor 80% slajši saharoze (sladkorja). Eritritol najdemo tudi v človeških tkivih in telesnih tekočinah, kar pomeni, da za našemu telesu “poznan”.  Po veliko kliničnih študijah, je bilo za  eritritol ugotovljeno, da je varen za uporabo kot nadomestek sladkorja, tudi v večjih količinah ter na dnevni bazi.

Sladkornih alkoholov torej glede na vse ne smemo zamenjevati z umetnimi sladili, ker to vsekakor niso. Sladkorni alkoholi vsebujejo manj kalorij kot klasični sladkor, in se naravno pojavljajo v rastlinah, kot so sadje in zelenjava. Pri sladkornih alkoholov (znanih tudi kot polioli), del njihove strukture spominja  na sladkor zato je tako zelo priljubljen nadomestek. Ima namreč številne prednosti in tako v izgledu in okusu ne opazimo razlike.

Poleg tega, sladkorni alkoholi ne povzročajo zobne gnilobe, kar je še en plus za njihovo uporabo. Imamo ene zobe, zakaj bi jih uničevali s sladkorjem?

Še nekaj pozitivnih lastnosti eritritola proti klasičnemu sladkorju:

  • Izdelan je s naravno bakteriološko fermentacijo
  • Toplotno stabilen do 160 stopinj C.
  • Je brez kalorij, medtem ko ima sladkor ogromno kalorij, ima eritritol kalorijsko vrednost enako 0. Seveda so v uporabi tudi drugi sladkorni alkoholi – vendar pozor eritritol je eden izmed edinih s kalorično vrednostjo nič. Prav tako eritritol nima glikemične vrednosti, kar pomeni, da ne zvišuje sladkorja v krvi in je zato primeren tudi za ljudi z sladkorno boleznijo oz. diabetike.
  • Tudi prebava tega sladkornega alkohola je enostavna, saj se več kot 90% eritritola absorbira v tankem črevesu, tako da zares minimalne količine dosežejo debelo črevo, zato v primerjavi z ostalimi polioli ne povzroča prebavnih motenj.
  • Študije so prav tako pokazale, da je eritritol še lažje prebavljiv kot ksilitol.
  • Eritritol pomaga v boju proti prostim radikalom, ki so odgovorni za proces staranja. Šteje se, da je celo bolj učinkovit od drugih sladkornih alkoholov, ker se tako hitro absorbira in se ne presnavlja (se izloči v nespremenjeni obliki).
  • Eritritol ima status splošno priznanega  in  varnega živila in se pogosto uporablja v mnogih drugih državah, kot so Japonska, Mehika in Kanada. Njegova uporaba pa je zelo razširjena tudi v Evropi.
  • Po študijah je tudi dokazano, da eritritol nima rakotvornih učinkov, kar pomeni še iz enega stališča, da je varen za uporabo.

Opozorilo za boljši nakup – eritritol je eden izmed najdražjih sladkornih alkohol, zato imajo tudi nadomestki sladkorja, ki so izdelani iz eritritola nekoliko višjo ceno. Naj vas ne zavedejo le napisi, mnogi namreč nižajo ceno izdelka, ker dodajajo tudi druge sladkorne alkohole ali celo umetna sladila, kar pa seveda ni enako kot čist eritritol. Tudi pri nakupih “čokolad brez dodanega” pri katerih eritritol in stevijo zamenjujejo z mnogo cenejšim maltiltolom za katerega je poznano, da povzroča prebavne motnje in da ne velja naravno sladilo, kot eritritol ali stevija.

Za nakup kvalitetnih nadomestkov sladkorja lahko obiščete našo spletno trgovino in preverite asortiment  SugarSweet sladkorčkov, ki vsebujejo le eritritol oziroma eritritol in dodatek stevije, ki pa je prav tako popolnoma naravni nadomestek sladkorja, saj gre za izvleček iz rastline stevije .

SugarSweet vam tako ponuja različne opcije sladkosti, v ponudbi boste našli celo SugarSweet v prahu in SugarSweet, ki nadomešča rjavi sladkor.

Sladkajte se brez sladkorja, na naraven in zdravju prijazen način.

 

Uncategorized
Nazaj
Prepoved sladkorja za otroke
Naprej
Pester svet sladic