Košarica
0,00 €

Stevia – naravno sladilo z dokazanimi koristmi za zdravje

Stevia rastlina.

Rafinirani sladkor je neverjetno škodljiv. Iz tega razloga ljudje iščejo zdrave alternative. Obstaja veliko nizko kaloričnih sladil na trgu, vendar je večina umetnih. Vendar pa obstaja nekaj naravnih sladil, katerih okus je tako dober. Eno od teh naravnih sladil je stevia. To je sladilo, ki je v zadnjih letih postalo izjemno priljubljeno.

Stevija je 100% naravno in brezkalorično sladilo, ki ima številne prednosti za zdravje. Te prednosti so bile potrjene v študijah, ki so potekale na ljudeh.

Kaj je Stevia?

Stevia je zelena, listnata rastlina, ki prihaja iz Južne Amerike. Že več stoletij se uporablja za medicinske namene. Rastlino se sadi tudi zaradi močnega in sladkega okusa in se uporablja kot sladilo.

Vendar pa rafinirana stevijina sladila, ki se uporabljajo danes, pogosto ne spominjajo na celotno rastlino stevija.

Kupite lahko cele ali zdrobljene liste, najpogosteje pa dobite izvleček (bodisi tekočino ali prah) ali rafinirano različico izoliranih sladkih spojin rastline.

Dve glavni sladki spojini, ki so izolirani iz listov, se imenujejo Stevioside in Rebaudioside A. Ti dve spojini sta več stokrat slajši od sladkorja.

Ta podatek je izjemno pomemben … večina študij uporablja steviozid, izolirano sladko spojino. Farmakološko aktivne doze steviozida bi bilo težko doseči samo z uporabo stevije kot sladila. Glede na maso vsebuje le približno 10% stevozida.

 

 

Ljudje stevio pogosto zamenjujejo z drugim sladilom, imenovanim Truvia, vendar nista enaka. Truvia je mešanica spojin, od katerih je ena pridobljena iz listov rastline stevia.

Pri nas lahko kupite naravna sladila SunStevia – 100% stevia, ki so pridobljena iz lista rastline stevije, metoda testiranja kakovosti je opravljena po najvišjih standardih, ki jih določuje Skupni strokovni živilski odbor (JECFA), kar kupcu in uporabniku zagotavlja prvovrstno kvaliteto sestavin in verodostojne podatke o količinah izvlečkov (predvsem izvlečka Reb-A).

SunStevia naravna sladila ustrezajo znanstvenemu mnenju Sveta za aditive za živila in hranilne vire o varnosti steviol glikozidov in izpolnjuje pogoje direktiv Evropske agencije za varnost hrane (EFSA).

POVZETEK

Stevia je naravno prisotno, brezkalorično sladilo. Dve glavni sladki spojini v njej imenujemo Stevioside in Rebaudioside A.

Študije kažejo, da lahko stevia znižuje krvni tlak

Povišan krvni tlak je pomemben dejavnik tveganja za številne resne bolezni. To vključuje srčno bolezen, kap in odpoved ledvic.

Študije so pokazale, da jemanje steviozida (ene od sladkih spojin v steviji) kot dodatka lahko zmanjša krvni tlak.

Ena od teh študij je bila randomizirana, dvojno slepa, s placebom kontrolirana študija pri 174 kitajskih bolnikih.

V tej študiji so bolniki jemali 500 mg steviozida ali placeba (zdravila brez zdravilne ucinkovine), trikrat na dan. To so bili rezultati po dveh letih v skupini, ki je jemala steviozid:

  • Sistolični krvni tlak: od 150 do 140 mmHg
  • Diastolični krvni tlak: od 95 do 89 mmHg

V tej študiji je imela steviozidna skupina tudi manjše tveganje za levo ventrikularno hipertrofijo, povečanje srca, ki ga lahko povzroči povišan krvni tlak. Steviozidna skupina je izboljšala kakovost življenja.

Obstajajo tudi druge študije na ljudeh in živalih, ki kažejo, da lahko steviozid znižuje krvni tlak.

Mehanizem ni dobro razumljen, vendar so nekateri raziskovalci predlagali, da lahko steviozid deluje tako, da v celičnih membranah blokira kalcijeve ionske kanale, ta mehanizem je podoben nekaterim zdravilom za zniževanje krvnega tlaka.

Upoštevajte, da bi bilo te velike redne dnevne odmerke težko doseči z redno uporabo, zato z običajno uporabo sladila stevija verjetno ni mogoče doseči tako močnega učinka zniževanja krvnega tlaka.

POVZETEK

Študije kažejo, da lahko steviozid, ena od sladkih spojin v steviji, znižuje povišan krvni tlak. Vendar pa so te študije uporabile zelo velike odmerke.

 

Prehrana
Nazaj
Najpogostejša imena za sladkor
Naprej
Kako premagati željo po sladkem s petimi naravnimi živili?