Košarica
0,00 €

Temna čokolada – prednosti in koristi za zdravje

Temna čokolada

Temna čokolada in čokolada nasploh je zelo cenjeno živilo, ki je pri ljudeh vzbudilo pozornost že 2000 let pred našim štetjem. V tistem času so Maji iz Srednje Amerike, ki so bili prvi poznavalci čokolade, pili čokolado kot grenko fermentirano pijačo, v katero so vmešali začimbe ali vino. Čokolada v obliki tablic in kvadratkov je danes končni rezultat številnih korakov, katerih prvi korak je plod kakavovca, ki je po velikosti večji od dlani in po obliki spominja na kumaro.

Kakavova semena pridobivajo iz ploda, nato jih fermentirajo, posušijo in pražijo. Lupine kakavovih semen se ločijo od ”mesa”. Kakavova zrna so zmleta v tekočino, ki jo imenujemo čokoladna tekočina in ločena od maščobnega dela, ki mu rečemo kakavovo maslo. Čokoladna tekočina je nato obdelana do oblike, ki jo poznamo kot čokolado in uživamo kot sladki priboljšek. Ko od kakavovih semen odstranijo kakavova zrna, jih zmeljejo v kakav v prahu, ki se uporablja pri peki sladic ali pripravi toplih pijač, na primer ‘kakava’.

Temna čokolada vsebuje 50-90 % suhe snovi kakavovih delov, kakavovo maslo in sladkor, medtem ko mlečna čokolada vsebuje od 10-50 % suhe snovi kakavovih delov, kakavovo maslo, mleko v kakršnikoli obliki in sladkor. Čeprav temna čokolada ne bi smela vsebovati mleka, lahko med predelavo pridejo sledovi mleka v končni produkt zaradi navzkrižne kontaminacije, saj se isti stroji pogosto uporabljajo za proizvodnjo mleka in temne čokolade. Čokoladam z nižjo kakovostjo lahko dodajajo tudi maslo, rastlinska olja ali umetna barvila in arome. Bela čokolada ne vsebuje kakavovih trdnih snovi in je narejena iz kakavovega masla, sladkorja in mleka.

Temna čokolada in zdravje

Kakav je bogat z rastlinskimi kemikalijami, imenovanimi flavanoli, ki lahko pomagajo zaščititi srce. Temna čokolada vsebuje do 2-3 krat več trdnih kakavovih delcev, bogatih s flavanoli, kot mlečna čokolada. Za flavanole je bilo dokazano, da podpirajo proizvodnjo dušikovega oksida (NO) v endoteliju (notranja celična obloga krvnih žil), ki pomaga sprostiti krvne žile in izboljšati pretok krvi, s čimer znižuje krvni tlak. Flavanoli v čokoladi so v kratkoročnih študijah povečali občutljivost za inzulin; na dolgi rok bi to lahko zmanjšalo tveganje za sladkorno bolezen.

Opazovalne študije podpirajo koristi kakavovih flavanolov. Povezava med krvnim tlakom in visokim vnosom kakava je bila opisana v študiji1 ljudstva Kuni, ameriških staroselcev oz. Indijancev. Kuni so izolirano pleme, ki živi na karibski obali Paname. Hipertenzija (visok krvni tlak) je bila v tej populaciji izjemno redka, celo med starejšimi in celo s prehranskim vnosom soli, ki je večji od vnosa soli večine zahodne populacije. Ko se je pleme Kuna preselilo v urbana okolja in spremenilo svojo prehrano, so se zvišale vrednosti krvnega tlaka. Njihov tradicionalni vnos kakava kot pijače je bil zelo visok, več kot pet skodelic dnevno bodisi domačega ali kolumbijskega kakava v prahu, bogatega s flavanoli. Vrednosti flavanolov v urinu plemena Kuna so bile znatno višje in njihova stopnja smrti zaradi bolezni srca, raka in sladkorne bolezni je bila znatno nižja od Indijancev, ki živijo v urbanih središčih.

Druge opazovalne študije kažejo na povezavo med visokim vnosom kakava ali čokolade (6 gramov na dan oz. 1-2 majhna kvadratka čokolade) z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in umrljivost, po vsej verjetnosti zaradi znižanja krvnega tlaka in zmanjšanja vnetja.

Temna čokolada vsebuje veliko kalorij (skoraj 600 kcal na 100 g) in lahko prispeva k povečanju telesne mase, če je zaužijemo v prevelikih količinah. Vendar lahko čokolada, tako kot oreščki, povzroči občutek sitosti, zato dolgoročne posledice za nadzor telesne teže niso jasne. Vsebuje tudi zmerno količino nasičenih maščob, ki lahko negativno vplivajo na ravni lipidov v krvi, čeprav se zdi, da zaščitni učinki flavanolov na srce prevladajo nad tveganjem. Izbira kakovostne temne čokolade in uživanje skromne količine lahko nudi največje koristi za zdravje.

Temna čokolada vsebuje:

 • Železo
 • Baker
 • Magnezij
 • Cink
 • Fosfor
 • Flavanole

Nakup in shranjevanje temne čokolade

Izberite 70 % temne čokolade ali čokolade z višjo vsebnostjo kakava, da dobite največ flavanolov. Upoštevajte, da večji kot je odstotek kakavovih trdnih snovi, bolj grenkega okusa bo čokolada. Cavelier Dark je prava belgijska temna stevia čokolada, ki vsebuje kar 85 % kakava, brez dodanega sladkorja in ima plemenit priokus temne čokolade, v katerem ne prednjači grenkoba, ki je značilna za temne čokolade.

Temna čokolada Cavalier

Dodatne prednosti Cavalier čokolad:

 • imajo 100 % naravne sestavine;
 • ne vsebujejo umetnih arom in ojačevalcev okusa;
 • vsebujejo prave koščke sadja ali mleto sadje;
 • niso radiacijsko obsevane, brez GSO, brez jajc;
 • so zelo nasitne, ker vsebujejo visoko vsebnost vlaknin;
 • temne čokolade so primerne tudi za diabetike, kandida bolnike in LCHF.

Čokolado shranjujte v hladnem suhem prostoru (21 °C) v tesno zaprti posodi. Ne shranjujte je v hladilniku, saj to pri čokoladi povzroči učinek “cvetenja”, na čokoladi se pojavijo bele lise, ki jih povzroči sladkor, ki se dvigne na površino zaradi čezmerne vlage. Bele lise ne vplivajo na okus, vseeno pa ne delujejo prav slastno.

Če se čokolada pravilno shrani, je rok trajanja temne čokolade do dve leti.

 

Uživanje temne čokolade

Za taljenje: Temno čokolado je treba postopoma segrevati, da preprečite, da bi se čokolada zažgala. To je mogoče storiti tako, da čokolado prelomite na koščke, jih nato stresete v stekleno ali keramično posodico, ki jo nato postavite na vrh lončka, v katerem vre voda. Čokolado neprestano mešajte. Drugi način vključuje mikrovalovno pečico. Čokolado prelomite na manjše koščke, stresite jih v posodo, ki je primerna za mikrovalovno pečico in jo za 30 sekund segrevajte v njej. Po tridesetih sekundah jo premešajte in ponovno postavite za 30 sekund v mikrovalovno pečico. Postopek ponavljajte, dokler ni čokolada stopljena a bodite pozorni, da se ne bo zažgala. Stopljeno čokolado prelijte po ovseni kaši, jogurtu ali sadju za zdrav in okusen prigrizek.

Za sladoled brez mleka: Skupaj z zmrznjeno banano zmeljite 1-2 žlici kakava v prahu in dobili boste zdrav in brezmlečen sladoled, ki vsebuje malo kalorij.

Za preprosto uživanje: Ker je grenak okus intenzivnejši z večjim odstotkom kakavovih trdnih snovi, poskusite vzeti majhen košček temne čokolade in pustite, da se počasi topi v ustih. Ta tehnika lahko nudi drugačne, bolj prijetne izkušnje kot hitro žvečenje in požiranje čokolade.

Ali ste vedeli?

 • Kakav je včasih obdelan z alkalijami, da bi izboljšali okus in videz. Vendar to povzroča znatno izgubo flavanolov. Naravni kakav, ki se v trgovinah nahaja na policah s sestavinami za peko slaščic, ima ohranjenih največ flavanolov.
 • Višji je odstotek kakavovih trdnih snovi, večja je vsebnost kofeina. 50 gramov 70 % temne čokolade vsebuje približno 50-60 mg kofeina. Za primerjavo: skodelica kave (240 ml) vsebuje 100-200 miligramov kofeina.
 • Če so se na čokoladi že pojavile bele lise, vam čokolade ni treba zavreči. Preprosto jo stopite, dobro premešajte, zlijte v modelčke in pustite, da se ohladi.

Čokolada je produkt intenzivnega procesa kmetovanja, nabiranja in transporta, ki pogosto zaposluje cenejšo delovno silo, ponekod to delo opravljajo celo otroci. Čokolada, označena s certifikatom ‘pravična trgovina’ (‘Fairtrade’), potrjuje, da so bili delavci pošteno plačani in da proces ni vključeval dela otrok.

Čokolada
Nazaj
Vpliv sladkorja – To se zgodi v vašem telesu, ko jeste sladkor
Naprej
Kaj je manuka med in zakaj je tako dober za vas?

Warning: Undefined variable $term in /home/nutriholis/nutriholis.si/wp-content/themes/woondershop-pt-child/inc/woocommerce.php on line 58